Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nederlandse landbouwbestrijdingsmiddelen veroorzaken mogelijk Parkinson

nederlandse-landbouwbestrijdingsmiddelen-veroorzaken-mogelijk-parkinson.jpg

Al lange tijd wordt blootstelling aan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in verband gebracht met een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson. De meeste middelen zijn daarom al lange tijd in ons land verboden. Uit onderzoek van het programma Zembla blijkt nu dat een landbouwgif, wat in Nederland wordt gebruikt, mogelijk hetzelfde effect heeft.

In Nederland lijden zo’n 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. Een aandoening die de aansturing van spieren, fijne motoriek en spraak belemmert. Boeren die met bepaalde pesticiden werken hebben, volgens epidemioloog Roel Vermeulen, tot wel 60 procent meer kans op de ongeneeslijke hersenziekte.

Beroepsziekte

In Frankrijk wordt de ziekte daarom inmiddels erkend als beroepsziekte onder landbouwers. “Wetenschappers in binnen- en buitenland zijn ervan overtuigd dat er een link is tussen bestrijdingsmiddelen en deze afschuwelijke ziekte”, zegt -journalist Ton van Ham in het NOS Radio 1 Journaal. “Vrijwel alle wetenschappelijke studies van afgelopen decennia wijzen in die richting.”

Zelfde risico

Een aantal bestrijdingsmiddelen, zoals de schimmelbestrijder Maneb, zijn om die reden in ons land verboden. Uit onderzoek blijkt nu dat een ander middel, dat wel veel in Nederland wordt gebruikt, qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als de verboden middelen. “Van Maneb is bekend dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Dit middel valt dus in dezelfde verdachte groep.”, vertelt Martin van den Berg, hoogleraar Toxicologie.

Meer onderzoek nodig

Fabrikanten van pesticiden hoeven hun middelen niet te laten testen, om de risico’s op Parkinson in kaart te brengen. “Ik vind dat niet verantwoord,” zegt Van den Berg. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Europese Autoriteit Voedselveiligheid erkennen dat er meer en beter onderzoek moet komen. “Met betere testen kunnen de risico’s beter in kaart worden gebracht,” schrijft het RIVM.

Lees ook
Déze sport werkt volgens onderzoek net zo goed tegen Parkinson als medicatie

Bron| Zembla, NOS,
Beeld| iStock

Ook interessant