Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van lage rugpijn? Dit zou wel eens door de overgang kunnen komen

lage-rugpijn-overgang.jpg

Bij overgangsklachten denk je waarschijnlijk al snel aan opvliegers, nachtelijk zweten stemmingswisselingen. Als je plotseling last krijgt van lage rugpijn, dan zal je waarschijnlijk niet direct de link met de overgang leggen. Toch kan dit wel degelijk een symptoom zijn. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

En is die lage rugpijn slechts tijdelijk of kan dit ook een blijvende kwaal worden?

Lage rugpijn door de overgang 

Lage rugpijn is niet een van de bekendste klachten bij de overgang. Dit is een atypische klacht die door de overgang kan worden uitgelokt of worden verergerd. Aan GezondNU legt Care for Women specialiste Ilja van Leeuwen uit dat in haar praktijk weinig vrouwen lage rugpijn als belangrijkste klacht opgeven, maar dat er wel regelmatig vrouwen zijn die hier last van hebben. Toch vallen klachten als opvliegers of nachtelijk zweten vaak eerder op als symptoom voor de overgang.

Dat de overgang lage rugpijn kan veroorzaken of verergeren, dat heeft te maken met hormonale veranderingen. Vooral oestrogenen – ook wel vrouwelijke hormonen genoemd – spelen hierbij een rol. Tijdens de overgang kan dat op twee manieren rugpijn veroorzaken:

Spier- en gewrichtsklachten 

Oestrogeen zorgt voor collageen. Dat is een eiwit dat onder andere zorgt voor soepele spieren, pezen en banden. Een afname van oestrogeen tijdens de overgang kan daardoor leiden tot een afname van collageen, dat weer zorgt voor stijve spieren en gewrichten. Hierdoor kun je last krijgen van lage rugpijn tijdens de overgang. 

Botontkalking

Daarnaast zorgt oestrogeen voor sterke botten. Als deze hormonen afnemen, dan neemt ook de bescherming van je botten af. In het boek De overgang leggen José Rozenbroek en Jos Teunis uit dat bij vrouwen rond hun veertigste vaak botverlies optreedt. Zeker als je familie last heeft van botontkalking is de kans groot dat jij hier ook mee te maken zult krijgen. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je lage rugpijn krijgt, want botontkalking kan ook in andere botten optreden. 

Andere oorzaken 

Het lastige bij lage rugpijn is dat er ook nog heel veel andere oorzaken kunnen zijn, zoals artrose, overbelasting, stress of een slechte slaaphouding. De overgang is dus niet altijd de boosdoener. Het is volgens Van Leeuwen daarom belangrijk om bij je klachten eerst te bepalen of het door een hormonale verandering kan komen óf dat er andere factoren meespelen. 

Lees ook: Klachten door de overgang: wel of geen hormoontherapie?

Is lage rugpijn een blijvende kwaal?

Gelukkig is lage rugpijn net als andere overgangsklachten meestal slechts een tijdelijke kwaal. Het is wel belangrijk om gedurende deze periode extra goed te zorgen voor een sterk en gezond lichaam. Voldoende slapen, gezond eten en voldoende bewegen zijn daarbij het belangrijkste. Ook kan het helpen om je rug te verstevigen met rugoefeningen van een fysiotherapeut, kun je je buikspieren extra trainen om je lichaamshouding te ondersteunen en is het belangrijk om altijd vanuit je benen te tillen en je rug goed recht te houden om klachten voorkomen.

Daarnaast zijn er ook mensen die gevoeliger zijn voor lage rugpijn. Waarschijnlijk is de overgang dan niet de aanstichter van de klachten, maar dit kan de pijn tijdelijk wel erger maken. In dit geval zal de rugpijn na de overgang waarschijnlijk ook niet volledig verdwijnen, maar kan de ernst van de klachten wel weer afnemen.

Bron | GezondNU
Beeld | Getty Images

Ook interessant