Margriet logo
Reumatische aandoening spondyloartritis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lage rugpijn of last van je heup? Déze symptomen kunnen wijzen op spondyloartritis

De term ‘spondyloartritis’ zegt je misschien niet direct zoveel, maar dit is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor komt. Van de verschillende vormen en symptomen tot behandelingsmethodes om klachten te verlichten: dít moet je over spondyloartritis weten.

Zo kunnen bijvoorbeeld niet alleen gewrichtsklachten maar ook huidaandoeningen een symptoom zijn.

Wat is spondyloartritis?

De naam spondyloartritis staat eigenlijk voor een groep aan reumatische aandoeningen. Het gaat om een chronische ziekte die meestal al rond jonge leeftijd ontstaat, namelijk tussen de 15 en 35 jaar. Er bestaan twee hoofdsoorten van spondyloartritis, namelijk: axiale en perifere spondyloartritis.

Axiale spondyloartritis

Bij axiale spondyloartritis heb je vooral te maken met ontstekingen ter hoogte van de wervelkolom en/of je bekken. Dit resulteert meestal in een lage rugpijn en stijfheid in de onderrug. Ook kun je last hebben van pijn of stijfheid in je nek. Daarnaast kunnen andere gewrichten, zoals je schouders, knieën en enkels, ook ontstoken raken. De klachten bij axiale spondyloartritis komen vooral ‘s nachts en ‘s ochtends voor en de stijfheid of pijn in je rug duurt in de ochtend minimaal een uur. Als je beweegt neemt de pijn en stijfheid af.

Perifere spondyloartritis

Bij perifere spondyloartritis is er sprake van ontstekingen in de grote gewrichten in je armen en/of benen. Hierdoor kun je regelmatig last krijgen van een ontstoken knie, heup, enkel, pols of elleboog. Hierbij komt vaak ook aanhechtingspijn (enthesitis) voor, dat is een ontsteking van de aanhechtingsplaats van een pees op het bot. Bijvoorbeeld bij je achillespees.

Oog-, huid- en darmontstekingen

In veel gevallen kun je door spondyloartritis ook last krijgen van oog-, huid- of darmontstekingen. Mensen met deze reumatische aandoeningen hebben bijvoorbeeld meer kans op de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook is de kans op het ontwikkelen van de huidaandoening psoriasis groter en kan er een ontsteking van het regenboogvlies van het oog ontstaan.

Lees ook: Aan deze symptomen kun je reumatoïde artritis herkennen

Lang wachten op een diagnose

Een aantal jaar geleden duurde het gemiddeld nog 8 jaar voordat mensen met spondyloartritis aan de hand van hun symptomen de goede diagnose kregen. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor deze groep aan reumatische aandoeningen. Toch blijft het lastig om de diagnose te stellen omdat er niet één test kan worden gebruikt om de ziekte op te sporen. Aan de hand van de verschillende symptomen kan het pas duidelijk worden of het om spondyloartritis gaat.

Daarnaast is het goed om te weten of de ziekte in de familie zit, want spondyloartritis is deels erfelijk. Je kunt ook drager zijn van een bepaald gen (HLA-B27) dat de meeste spondyloartritispatiënten hebben, zonder dat je de ziekte zelf krijgt.

Behandelplan

Helaas is deze chronische ziekte (nu nog) ongeneselijk, maar er zijn wel een paar behandelingen die de klachten kunnen verlichten. Zo kunnen ontstekingsremmers helpen en krijgen mensen met de perifere vorm van de ziekte daarnaast soms medicatie die algemeen werkt voor het immuunsysteem. Helpt dit niet? Dan bestaan er ook nog zogenoemde biologicals. Deze medicatie is krachtiger, maar wel een stuk duurder dan andere medicijnen. Daarnaast kunnen ze ernstige bijwerkingen veroorzaken. Overleg daarom altijd goed met een arts. Als laatste kan dagelijks bewegen en/of bewegingstherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut de klachten doen verlichten.

Bron | Gezondheid.be, Thuisarts
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden