null Beeld

Lachyoga, wat is het?

Misschien heb je ze weleens gezien: groepjes mensen in het park, die onder leiding van een docent samen hardop aan het schateren zijn. Dat is lachyoga, ook wel lachmeditatie genoemd. Chantal van de Kragt is lachyoga-begeleider. Zij legt uit wat deze vorm van yoga precies is en hoe het in je voordeel werkt.

De lessen

“We beginnen met een warming-up, waarbij we door de ruimte bewegen en dansen. Om de lach in beweging te krijgen, doen we allerlei speelse lachoefeningen, afgewisseld met ademhalingsoefeningen. Je doet bijvoorbeeld alsof je je telefoon in je hand hebt en het állergrappigste telefoongesprek ooit voert. Of ik doe alsof ik een balletje in mijn handen heb, dat je aan het lachen maakt zodra je het vasthebt. En dat gooi ik dan rond. Uiteindelijk komt de lach los en moeten mensen vaak heel hard lachen. We sluiten altijd af met ontspanningsoefeningen op een matje.”

Het effect

“Heel vaak rennen we maar door in het leven en hebben we allemaal onze strategieën om dingen onbewust en bewust te onderdrukken. Lachyoga is een manier om te komen bij wat er ís. Als je je overgeeft aan een lach, komen er emoties los. Het werkt ontladend, muurtjes vallen weg. Misschien voel je ineens moeheid, verdriet of juist een heel blij gevoel. Omdat je nog maar heel moeilijk kunt denken als je aan het lachen bent, ga je uit je hoofd en kom je even helemaal in je lijf. Dat werkt weer relativerend. Als je ergens mee zit, kijk je na een flinke lachbui net even anders tegen je probleem aan. Denk maar aan zoiets als de Cliniclowns: door kinderen aan het lachen te maken, denken die even niet aan hun ziekte.”

De winst

“Een gevoel van bevrijding en verlichting. Het is lekker, het relativeert, ontspant, geeft plezier en innerlijke kracht en brengt je dichter bij jezelf en de mensen met wie je lacht. Er komt ook heel veel zuurstof vrij tijdens het lachen en uit onderzoek blijkt dat ziektes zich vooral nestelen bij zuurstofarme gebieden in het lichaam. Dus een flink lachbui geeft een enorme boost aan je immuunsysteem. Veel lachen werkt preventief bij ziektes. Het is als het ware een natuurlijk medicijn.”

null Beeld

Dit en meer lees je in het 'Lachen is gezond' dossier in Margriet 35. Deze ligt vrijdag in de winkel en is online te bestellen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden