null Beeld

Laat je vaak boertjes? Misschien heb je een verstoorde darmflora

Maagkrampen, boeren en 
oprispingen: veel mensen worden vooral na het eten geplaagd door een opspelende maag. 
Ze hebben meestal niet zozeer last van zuurbranden, maar van maagpijn, 
oprispingen en een opgeblazen gevoel.

Wat is de oorzaak?

Als onderzoeken niets opleveren, wat bij deze klachten vaak het geval is, luidt de diagnose: functionele maagklachten, een verkapte manier om te zeggen dat er geen aanwijsbare oorzaak voor de klachten is.

Is het gevaarlijk?

Nee, maar wel ontzettend lastig.

Wat kun je ertegen doen?

Er is een plausibele alternatieve verklaring, die nog niet algemeen wordt geaccepteerd. Steeds meer onderzoeken suggereren dat deze ‘functionele’ maagklachten worden veroorzaakt door een verstoring van de bacterieflora in de dunne darm. In de dunne darm horen relatief weinig bacteriën te zitten. Darmbacteriën zijn normaal en zelfs onontbeerlijk, maar ze horen vooral thuis in de dikke darm. Door antibioticagebruik en verkeerde voeding kan de dunne darm te veel bacteriën gaan bevatten. Die produceren onder meer gas en het is met name de ophoping daarvan die voor de karakteristieke ‘maagklachten’ zorgt. Een slim dieet biedt vaak snel verlichting.

Wat kun je beter wel en niet eten?

De woekering van bacteriën in de dunne darm ontstaat doordat er te veel voedsel voor ze is, met name in de vorm van zetmeel en zogenoemde FODMAPS. Die afkorting staat voor bepaalde vezels in eten dat doorgaans als erg gezond wordt beschouwd, zoals granen, uien, knoflook en sommige fruitsoorten. Ze werken als het ware als Pokon voor de ongewenste bacteriën. Als je die voedingsmiddelen, met hulp van een ter zake kundige diëtiste elimineert, slinkt de ziekmakende bacteriepopulatie in de dunne darm en verdwijnen de klachten vaak volledig.

Meer info: mdldietisten.nl/fodmap-dieet

Meer over maagklachten

Hoe gevaarlijk is brandend maagzuur?

Hoe weet je dat je een maagzweer hebt?

Maagklachten: zo voelt het als je gastritis hebt

Tekst: melchior meijer.

null Beeld

Dit artikel vind je ook in Margriet 27 (2016). Hierin vind je een beknopt overzicht van de meest voorkomende maagklachten en wat je er tegen kunt doen. Nabestellen? Dat kan via Tijdschrift365.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden