Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Laat je huid checken op Nationale Huidkankerdag

nationale-huidkankerdag.jpg

Heb je een verdacht plekje op je huid en wil je die graag laten checken? Dat kan op de Nationale Huidkankerdag die dit jaar plaats vindt op 2 juni. Tijdens deze dag kunnen mensen gratis hun huid laten controleren door ruim tweehonderd dermatologen in meer dan honderd deelnemende ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra door heel Nederland.

De noodzaak van de Huidkankerdag wordt bevestigd door het sterk toenemend aantal mensen met huidkanker. Deze vorm van kanker behoort tot de top 3 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door deze ziekte gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon.

Noodzaak goede bescherming tegen zon

“Het is essentieel om je vanaf jonge leeftijd goed te beschermen tegen de zon. Elke keer dat je verbrandt is er één te veel. In de meeste gevallen komt de schade die in de jongere jaren is opgelopen op latere leeftijd tot uiting,” vertelt dermatoloog Jorrit Terra, één van de organisatoren van de derde Nationale Huidkankerdag.

Vroege opsporing en behandeling van huidkanker is belangrijk. “Vroege herkenning geeft de grootste kans op genezing. Het is dan ook een goede zaak dat we mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren om zo huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken,” stelt Terra.

“Daarnaast zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken. Zon is goed voor de mens, maar men moet er wel verstandig mee omgaan. Hoe lichter je huidtype, hoe sneller je verbrandt, en hoe hoger het risico op huidkanker.”

Aanmelden voor Nationale Huidkankerdag

Wil je je huid laten checken op Nationale Huidkankerdag? Schrijf je dan vooraf in via de website Huidkankerdag.nl. Dit is al mogelijk vanaf 16 april. Op de website staan alle deelnemende klinieken vermeld.

Bron | NVDV
Beeld | iStock

Ook interessant

Hoe gevaarlijk is het om haren uit een moedervlek te trekken?
Gebruik van zonnebank nog schadelijker dan gedacht
Video: drie tips om huidkanker in een vroeg stadium te ontdekken
Zo herken je een stille hartaanval

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant