Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe groot is de kans op kwikvergiftiging door het eten van te veel vis?

hoe-groot-is-de-kans-op-kwikvergiftiging-door-te-veel-vis.jpg

Wist je dat je door het regelmatig eten van grote hoeveelheden vis een kwikvergiftiging kunt krijgen? Zanger Robbie Williams claimt zelfs dat hij bijna overleed aan zo’n overdosis van de stof, nadat hij lange tijd twee keer per dag vis en zeevruchten at. Hoe groot is de kans dat je echt ziek wordt door het eten van vis?

Gelukkig blijkt dat je best met een gerust gevoel regelmatig vis kunt eten: voor zo’n kwikvergiftiging moet je echt flink wat van de stof binnenkrijgen.

Vis is gezond

In principe is vis hartstikke gezond. Het bevat allerlei vitamines en mineralen die ons lichaam hard nodig heeft: vitamine D, eiwitten, vitamine B12, jodium en nog veel meer gezonde stoffen. Bovenal is het een van de beste bronnen van omega 3-vetzuren, die een gunstig effect hebben op de gezondheid van je hart en bloedvaten. Een tot drie keer in de week vis eten verlaagt de kans op hartaandoeningen, beroertes en verschillende chronische ziekten.

Kwik

Hartstikke goed voor je dus, maar als je elke dag een flinke portie vis op tafel zet kan het ook juist ongezond zijn. Dat komt door bepaalde stoffen die erin zitten. Talrijke verontreinigende stoffen, zoals: polychloorbifenylen (PCB’s), dioxines en resten van pesticiden vinden hun weg naar ons voedsel, ook naar vis dus”, zegt Martijn Peters, wetenschapsexpert bij Het Laatste Nieuws. “Kwik, een mineraal dat ook in de natuur voorkomt, moet ons het meeste zorgen baren.”

Kwik valt onder de zware metalen en is een stof die door verontreiniging in het milieu terechtkomt. Die stoffen hechten zich vervolgens aan klei, waardoor het in ons water komt en uiteindelijk vanuit de rivieren en oceanen ook in vissen terechtkomt. Planten nemen zware metalen ook op uit het bodemwater, waardoor het dus in ons eten voorkomt. Kwik zit in groenten als kool en plantgroenten, maar ook in rijst en sommige granen. Maar de stof komt vooral vaak voor in vissen en zeevruchten. Denk aan schelp- en schaaldieren als kreeft en mosselen, maar ook roofvissen als paling, makreel en tonijn.

Lees ook:
Dít dieet is al meerdere keren verkozen tot gezondste eetpatroon

Kwikvergiftiging

Een teveel aan dit soort voedingsmiddelen of andere blootstelling aan kwik, kan zorgen voor kwikvergiftiging. Dat zorgt voor nare neurologische symptomen en kan onbehandeld zelfs dodelijk zijn. Maar omdat er binnen de Europese Unie strenge eisen zijn aan hoeveel van dit soort zware metalen in voedingsmiddelen mogen zitten, komt een overdosis niet veel voor. “Meestal is het kwikgehalte bij de gemiddelde viseter niet hoger dan tien microgram per liter”, zegt Peters van HLN. En dat zorgt nog niet voor symptomen van kwikvergiftiging; je lichaam kan die hoeveelheid makkelijk aan. Wel is het belangrijk om te noemen dat zwangere vrouwen en kleine kinderen extra moeten oppassen met het eten van voeding rijk aan kwik. Grotere hoeveelheden van de stof zouden bij hen namelijk sneller voor ernstige compilaties kunnen zorgen.

Symptomen van kwikvergiftiging

Klachten door kwikvergiftiging ontstaan meestal bij meer dan honderd microgram per liter bloed. Het gaat dan vooral om neurologische symptomen, zegt Peters. Denk aan: gevoelloosheid in handen en voeten, depressie, plotse stemmingswisselingen, geheugenproblemen en trillingen aan je handen. Uiteindelijk kan het schade aan de nieren aanbrengen, als de hoeveelheid kwik lange tijd zo hoog blijft. Maar fataal is het nog niet bij honderd microgram, zegt Peters. Voor een fatale kwikoverdosis moet je zo’n 800 microgram per liter in je bloed hebben. De kans dat dat gebeurt doordat je vis eet, is volgens hem echt minimaal. Plus, zegt Peters: je lichaam waarschuwt je wel van tevoren als je te veel kwik binnenkrijgt.

Om kwikvergiftiging te voorkomen, kun je voor de zekerheid het beste niet meer dan twee á drie porties vis per week eten. Pas vooral op met tonijn, zwaardvis en makreel; die bevatten vaak veel kwik.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | HLN, GGD, Voedingscentrum, RIVM
Beeld | Getty Images

M05

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant