Margriet logo
Nageldroger Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

KWF Kankerbestrijding: ‘beperk gebruik nageldrogers met uv-lamp’

Laat jij je nagels drogen met behulp van een nageldroger? Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat het kunstmatig uv-licht van deze apparaten slecht is voor je huid. KWF Kankerbestrijding bevestigt dit onderzoek en adviseert nu iedereen die van deze lamp gebruik maakt, zich bewust te zijn van het ultraviolette A-licht dat daar vaak uitkomt.

“Meer onderzoek is nodig, maar het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van de risico’s,” laat de stichting aan RTL Nieuws weten. “Wil je minder risico lopen op kanker, dan is het beter om het gebruik van deze apparaten te beperken of ze niet te gebruiken.”

Huidcellen beschadigen

Waarom zijn deze lampen schadelijk voor je huid? Uit het recent gepubliceerde onderzoek door de Universiteit van Californië in San Diego, blijkt dat nageldrogers met uv-licht huidcellen beschadigen. De onderzoekers stelden hierbij menselijke en muizencellen 20 minuten bloot aan een uv-nageldroger, waarbij maar liefst 30 procent van de cellen afstierf. Dat werd 65 tot 70 procent na drie opeenvolgende sessies van 20 minuten. Daarnaast zorgde het kunstlicht voor schade aan het DNA. Het risico op huidkanker wordt daarmee groter.

De celbeschadiging is zorgwekkend, maar het bewijst volgens de onderzoekers nog niet voldoende dat uv-lampen ook echt kanker kunnen veroorzaken. Cellen in een laboratorium zijn kwetsbaarder voor schade dan cellen op de hand van een persoon. Daarnaast is het zo dat je in een nagelsalon, of tijdens het drogen thuis, slechts enkele minuten met je hand onder de lamp zit.

Risico’s van blootstelling aan uv-licht

Toch stelt de KWF Kankerbestrijding dat dit onderzoek duidelijk maakt dat er risico’s aan het gebruik van uv-nageldrogers verbonden zijn. “Er is wel nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig om er achter te komen hoeveel het risico op kanker door het gebruik van deze apparaten precies is en of je uv-nagellakdrogers veilig kunt gebruiken als dat maar een paar keer per jaar is.”

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis laat weten dat er gekeken moet worden naar de mate van blootstelling aan het uv-licht bij nageldrogers. “Maar het gebruiken van nageldrogers leidt hoe dan ook tot extra onbeschermde blootstelling aan uv-licht,” vertelt dermatoloog Yannick Elshot van het ziekenhuis aan RTL Nieuws. “Bij nagellakdrogers wordt UVA-licht gebruikt. Ondanks dat UVB grotendeels verantwoordelijk is voor DNA-schade, leidt UVA-licht ook (indirect) tot DNA schade, wat kanker kan veroorzaken. In dit geval huidkanker.” KWF Kankerbestrijding vindt het vooral belangrijk dat gebruikers van de nageldrogers zich er nu al bewust van zijn dat het uv-licht kankerverwekkend kan zijn.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden