Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kwaaltjes aanpakken vanuit je keukenkast

middeltjes.png

Ben jij ook zo iemand die bij elk kwaaltje aanklopt bij de apotheek? Kijk voor de verandering eerst eens in je keuken(kast). Want sommige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes werken ook prima tegen kwaaltjes! Terug naar oma’s tijd.

Diarree

Middel: geraspte appel met kaneel

Doet de geur van appel en kaneel je denken aan appeltaart? Of wellicht aan een hulpmiddeltje tegen diarree?  Hoewel niet is bewezen dat er stoppende voedingsmiddelen bestaan, zweert menig grootmoeder bij geraspte appel met kaneel. Wat wel bewezen is, is dat pectine, een stof die ook in appel voorkomt, de darmgezondheid verbetert. Kaneel maakt het hapje niet alleen lekker, maar wordt ook van oudsher aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag- en darmklachten.

Tip: Bij diarree is het vanwege het risico op uitdroging vooral belangrijk om veel te drinken, al gauw een liter of 2 a 3. Niet vergeten dus.

Aambeien

Middel: wilde kastanjes

Het klinkt raar, maar het verhaal gaat dat wilde kastanjes uitstekend werken tegen aambeien. Dus liepen er vroeger nogal wat mensen met kastanjes in hun broekzak, want ja, vanuit daar werken ze ook, aangezien wilde kastanjes niet eetbaar zijn.  Hun geneeskrachtige werking wordt al eeuwen geroemd. Zo stimuleren ze de doorbloeding  vergroten ze de elasticiteit van vaatwanden, verhogen ze de weerstand van haarvaten en werken ze ontstekingsremmend. Ideaal voor aambeien dus.

Tip: kun je oma’s geneeskracht vanuit de broekzak niet serieus nemen? Wilde kastanjes worden ook in aambeiencrème verwerkt voor hulp ter plaatse!

Kalknagel

Middel: azijn

Kalknagels komen nogal eens voor op handen of voeten. Een onsmakelijk uitziende kwaal waar maar liefst 25% van ons ooit mee te maken krijgt. De oorzaak is een schimmel. Azijn is van nature effectief in het bestrijden van schimmels en bacteriën, want die houden niet van zuur. Dompel de nagel elke dag 15 tot 30 minuten helemaal onder in witte azijn. In het begin verergert de klacht waarschijnlijk, maar na een paar dagen merk je verbetering. Vanaf dat moment is het voldoende om de nagelriem en nagel dagelijks is te smeren met een paar druppels azijn, net zo lang tot de klachten zijn verdwenen.

Tip: Azijn werkt niet alleen genezend, maar ook preventief bij kalknagels.

Keelpijn

Middel: zeezout met salie

Voel je een keelontsteking aankomen? Doe dan je voordeel met zeezout, een uitstekende ontstekingsremmer. Oplossen in een glas warm water en hier een keer of vier per dag mee gorgelen, doet wonderen. Dit middel wordt extra effectief als je salie toevoegt, een kruid met een goede antibacteriele en antischimmel-werking. Giet 250 ml kokend water over twee theelepels gedroogde salie. Dek af, laat minstens twee minuten trekken, zeef de salie eruit en voeg ten slotte zeezout toe. Ook hier gorgel jee een aantal keer per dag mee voor het beste resultaat.

 

Ook interessant