Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het slecht is voor je nek om op meer dan één kussen te slapen

waarom-het-slecht-is-voor-je-nek-om-op-meer-dan-een-kussen-te-slapen.jpg

Slaap jij elke nacht op een stapel van drie donzen kussens of heb jij liever één plat kussen op je bed liggen? Hopelijk die tweede optie, want dat blijkt een stúk beter te zijn voor je nek. 

Ondersteuning voor je nek

We hebben allemaal onze favorieten als het neerkomt op lekker slapen. Een hard matras of een zacht matras, een dik dekbed of juist een dunnere deken. En met kussens is het net zo, maar daar blijkt ook ons lichaam een duidelijke voorkeur te hebben. Of jij nou het liefst drie kussens opstapelt of juist geen, je lichaam heeft duidelijk een voorkeur voor één kussen. Het belangrijkste voor je lichaam is namelijk dat je nek support krijgt van het kussen tijdens het slapen. Je nek moet parallel liggen aan de rest van je ruggengraat, want op die manier blijft je ruggengraat recht en krijg je geen spanning op je wervels. Met drie kussens of juist geen hoofdkussen, is dat dus niet het geval. 

Lees ook: Waarom je beter in een zo donker mogelijke ruimte kunt slapen

Kussen op andere plek

Hoewel één kussen dus het beste is voor onder je hoofd, is het niet zo dat al die andere kussens meteen de deur uitmoeten. Je kunt ze natuurlijk overdag gewoon op je bed laten liggen als sierkussen, óf gebruiken voor een ideale ondersteuning van je lichaam tijdens het slapen. Zo zegt the University of Rochester dat als je graag op je rug slaapt, je het beste een extra kussen onder je knieën kan leggen om te zorgen dat je rug kan ontspannen. Slaap jij meestal op je zij? Leg dan eens een kussen tussen je benen om de druk op je heupen en onderrug te verlichten. 

Buikslapers

Alleen voor mensen die op hun buik slapen is er een uitzondering: zij kunnen misschien beter geen kussen onder hun hoofd leggen ’s nachts. Om te zorgen dat zij een rechte rug hebben tijdens het slapen, kunnen ze het beste een beetje hulp gebruiken onder hun buik en heupen. Daar moeten zij dus een kussen neerleggen, en misschien een dun en plat kussen aanschaffen om onder het hoofd te leggen. Wie wist dat slapen zó ingewikkeld kon zijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Buzzfeed, University of Rochester
Beeld | iStock

Ook interessant