Kunstalvleesklier helpt bij de regulering van glucose Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kunstalvleesklier helpt bij de regulering van glucose

Goed nieuws voor mensen bij wie de hele alvleesklier verwijderd is: onderzoekers hebben een kunstalvleesklier ontwikkeld die de regulatie van glucose verbetert. Een positieve ontwikkeling die patiënten zeker in het dagelijks leven verder kan helpen. Door deze ontwikkeling hoeven ze niet meer constant te letten op wat en wanneer ze eten. Daarmee komt er voor hen een stukje vrijheid terug.

Voorheen moesten patiënten regelmatig glucosewaarden controleren en insuline gebruiken, maar de ‘kunstalvleesklier’, een geautomatiseerd en draagbaar apparaat, neemt dit nu over.

De functies van de alvleesklier

De alvleesklier is een orgaan met twee functies: enerzijds speelt het een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Anderzijds reguleert het de bloedsuikerspiegel. In de Eilandjes van Langerhans, die in de alvleesklier zitten, worden onder andere de hormonen insuline en glucagon geproduceerd. Deze eilandjes geven de hormonen direct af aan het bloed en zorgen er op die manier voor dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht blijft.

Verwijdering van de alvleesklier

Een verwijdering van de alvleesklier komt niet heel vaak voor, het is tenslotte een orgaan dat je nodig hebt. Maar soms gebeurt het toch bij patiënten die alvleesklierkanker of uitgebreide alvleeskliercysten hebben. Die verwijdering is niet zonder gevolgen. Patiënten krijgen daarna vaak diabetes die moeilijk te reguleren is, waardoor ze afhankelijk worden van insuline. Om hun suikerwaarden te reguleren krijgen ze een insulinepen of -pomp, maar dit blijkt vaak een grote impact te hebben op het leven van patiënten en de kwaliteit daarvan.

Kunstalvleesklier

Met de kunstalvleesklier is er voor deze patiënten een lichtpuntje. Het apparaat is namelijk volledig geautomatiseerd en draagbaar én het blijkt een goed alternatief voor de standaard diabetesbehandeling te zijn. “De kunstalvleesklier werkt met beide hormonen (glucagon en insuline) en heeft een zelflerend algoritme, waardoor de behandeling zich afstelt per patiënt,” vertelt Hans de Vries, internist-endocrinoloog van Amsterdam UMC.

Onderzoek

Om uit te zoeken of dit alternatief inderdaad werkt, heeft het Amsterdam UMC een studie uitgevoerd in samenwerking met de Dutch Pancreatic Cancer Group. Tien patiënten van wie de alvleesklier verwijderd was, werden hiervoor onderzocht. Er werd een vergelijking gemaakt tussen het gebruik van de kunstalvleesklier en de standaard diabetesbehandeling.

En wat blijkt? De kunstalvleesklier verbetert de glucoseregulatie sterk. De tijd die patiënten doorbrengen in een goede glucosewaarde stijgt bij een 7-daagse behandeling van 57 procent bij een standaard behandeling naar 78 procent bij het gebruik van de kunstalvleesklier.

Meer vrijheid

Patiënten zijn ook tevreden over de vrijheid die ze met de kunstalvleesklier terugkrijgen. “De patiënten kunnen soms na jarenlange dieetrestricties alles weer eten zonder dat de glucosewaarden enorm gaan schommelen en ze zijn met het apparaat tot veel meer activiteit in staat,” vertelt Charlotte van Veldhuisen, arts-onderzoeker van Amsterdam UMC. Ook niet geheel onbelangrijk: tijdens het onderzoek zijn er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Wel is er nog een vervolgonderzoek nodig, dat later dit jaar zal starten.

Bron | Amsterdam UMC, Alvleeskliervereniging Nederland

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden