Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kunnen we vanaf volgend jaar een medicijn tegen migraine krijgen?

Pas als je last hebt van migraineaanvallen, weet je hoe vervelend dat is. Paracetamol en ibuprofen werken niet voor iedereen en een speciaal medicijn tegen migraine is nog niet verkrijgbaar. Maar na heel wat onderzoeken lijkt deze er toch aan te komen. En het goede nieuws: migrainepatiënten hoeven er waarschijnlijk niet lang meer op te wachten.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een middel tegen migraine. Dit werd grootschalig aangepakt; ook het LUMC in Leiden heeft er een aandeel in gehad. Honderden patiënten van het universitair medisch centrum deden mee aan de test. Met succes, want er is een handvol nieuwe medicijnen in de maak die de werking van CGRP – het stofje dat vrijkomt wanneer je last hebt van migraine – tegenhouden.

Gunstig

“Je moet je realiseren dat migraine een heel veel voorkomende aandoening is waartegen nog geen specifiek middel bestaat,” vertelt neuroloog en hoofdpijndeskundige Gisela Terwindt van het LUMC aan RTL Nieuws. “En dadelijk is dat er wél. We zien dat het in de praktijk voor een groot aantal patiënten gunstig uitpakt.”

In totaal is het middel op 955 personen met episodische migraine getest. Bij de helft daarvan halveerde het aantal migraineaanvallen elke maand. Daarnaast is er een middel tegen chronische migraine getest. Van de 1130 proefpersonen had 41 procent maandelijks minder last van de hoofdpijnaanvallen.

Verder onderzoek

Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar welke patiënten precies van de nieuwe behandeling gebruik kunnen maken. “Er is nog steeds een grote groep die we met de bestaande middelen niet kunnen helpen,” aldus Terwindt tegenover de nieuwswebsite. “Kan dat met de nieuwe middelen wel, dan zijn er veel uit de brand. Maar dan nog is de nieuwe aanpak er niet voor iedereen.”

Naar verwachting kunnen de eerste middelen in de zomer van volgend jaar beschikbaar zijn, maar helaas zullen ze niet goedkoop worden.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Zo maak je van kledinghangers een hip tijdschriftenrek.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden