Vogelgriep Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kunnen mensen besmet raken? En nog 4 vragen (en antwoorden) over vogelgriep

De laatste tijd zijn er op verschillende plekken in Nederland grote uitbraken geweest van het vogelgriepvirus. Hierdoor is in heel Nederland weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten.

In Limburg werd op 20 oktober de grootste uitbraak van de vogelgriep tot nu toe geconstateerd in ons land. Daar ging het om een bedrijf met 300.000 leghennen. Deze leghennen zijn allemaal geruimd.

Wat is vogelgriep?

De naam zegt het al, maar vogelgriep is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij pluimvee. Denk hierbij aan kippen of kalkoenen en wilde vogelsoorten zoals eenden, duiven en zwanen. Vogelgriep wordt veroorzaakt door verschillende griepvirussen.

Kunnen mensen het vogelgriepvirus krijgen?

De kans dat je als mens besmet raakt met het vogelgriepvirus is erg klein. Dit stelt het RIVM op haar website. Mocht je wel besmet raken, dan zullen de symptomen erg lijken op een gewone wintergriep. Denk hierbij aan klachten als: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking (conjunctivitis). De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen van dit virus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen.

Wat houdt de ophok- en afschermplicht in?

Op dit moment geldt voor heel Nederland de ophok- en afschermplicht. Dit betekent dat alle vogels binnen moeten blijven in een afgesloten ruimte. Bijvoorbeeld in een stal, loods of schuur. Commerciële houders van vogels moeten zich aan de ophokplicht houden. De NVWA ziet erop toe dat pluimveehouders dit ook doen.

Kun je nog veilig eieren eten?

Geen eieren meer eten, omdat je bang bent om besmet te raken? Maak je geen zorgen. Het virus kan via eieren of vlees niet overspringen op jou. Bovendien worden leghennen regelmatig gekeurd door een dierenarts. Ook kippen die geslacht worden, worden daarvoor uitvoerig gekeurd. Eet dus gerust een omelet of gekookte eitje.

Wat doe je als je een dode vogel ziet liggen?

Zie je een dode vogel liggen? Raak deze dan vooral niet aan. Je kunt ook een melding maken via de websites Sovon en Dutch Wildlife Health Centre. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bepaalt welke vogels er opgehaald worden om op het virus getest te worden. Wanneer er meerdere dode vogels liggen, kun je dit melden bij het Landelijk Meldpunt Dierenziekten van de NVWA via het telefoonnummer 045-546 31 88.

Bron | RIVM, NVWA, NOS

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden