Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kunnen medicijnen elkaar beïnvloeden?

medicijnen-illegaal.png

Eén op de vijf Nederlandse vrouwen weet niet dat medicijnen elkaar kunnen beïnvloeden. Het gaat dan om medicijnen die je zonder recept bij de supermarkt of drogist haalt en de door de dokter voorgeschreven medicatie. Dit blijkt uit een enquête van de apothekersvereniging KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) onder 6.000 bezoeksters van de Margriet Winter Fair.

De enquête is uitgevoerd om meer bewustzijn te creëren over het gebruik van medicijnen naast elkaar. Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen waardoor de medicijnen niet goed werken. Andere medicijnen versterken elkaar juist. Patiënten kunnen dan meer last krijgen van bijwerkingen.

Apotheker Annemieke Horikx: “Ook geneesmiddelen die je zonder recept koopt, kunnen een wisselwerking geven met medicijnen op recept. De enquête laat zien dat niet iedereen zich hiervan bewust is. Dat terwijl een veelgebruikt zelfzorgmedicijn zoals de pijnstiller ibuprofen al de werking van het antistollingsmiddel aspirine tegen kan gaan.”

Bijwerkingen niet bekend

Uit de enquête blijkt ook dat drie op de tien vrouwen hun apotheker niet op de hoogte stelt van bijwerkingen die mogelijk het gevolg zijn van medicijngebruik. Vaak zorgen bijwerkingen dat je je nog zieker voelt. Soms verdwijnen die bijwerkingen, maar in veel gevallen kan er eenvoudig iets aan gedaan worden.

Horikx: “Veel voorkomende bijwerkingen zijn maag- en darmklachten, hoofdpijn en duizeligheid en huidproblemen zoals uitslag, bultjes of jeuk. Maagklachten zijn bijvoorbeeld vaak te voorkomen door een medicijn tijdens of vlak na de maaltijd in te nemen. Het melden van een bijwerking brengt in ieder geval duidelijkheid. Mogelijk is een wijziging van tijdstip van inname al een oplossing. De apotheker kan ook kijken of een ander middel beter past bij de betreffende patiënt.”

Trouw gebruik

Het overgrote deel van de vrouwen gebruikt receptmedicijnen altijd zoals voorgeschreven. “Goed om te zien dat de bijsluiter en het advies van de arts en apotheker opgevolgd worden,” aldus Horikx. Toch geeft nog bijna tien procent aan zich niet te houden aan de voorschriften. “Overleg met je apotheker en arts als het gebruik niet is vol te houden. Mogelijk zijn er andere oplossingen die beter passen bij je eigen situatie. Het blijkt namelijk dat er twee keer zoveel ziekenhuisopnamen zijn bij mensen die niet trouw hun medicijn gebruiken, dan bij mensen die dit wel doen.”

Kijk voor meer informatie op www.knmp.nl

Ook interessant