null Beeld

Kun je zwangerschapskiloʼs kwijtraken als je geen borstvoeding geeft?

Na de bevalling heb je gemiddeld zoʼn twee tot vier kilo meer vet dan voordat je zwanger werd. Er zijn aanwijzingen dat borstvoeding helpt om de zwangerschapskiloʼs wat sneller kwijt te raken. Maar wat als je géén borstvoeding geeft?

Dat je na de bevalling een paar kilootjes meer weegt dan voor je zwangerschap, is normaal en zelfs de bedoeling. Want die extra vetreserve fungeert als belangrijke energiebron voor als je borstvoeding geeft. Dat kost een hoop energie, gemiddeld ruim zeshonderd calorieën per dag! Die opslag van een beetje extra vet zorgt er dus voor dat je kindje is verzekerd van voldoende voeding.

Kom je ook weer op gewicht als je géén borstvoeding geeft?

Zeshonderd calorieën per dag, dat is niet niks. Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn er dan ook aanwijzingen dat het (langer) geven van borstvoeding best wat helpt om sneller van de zwangerschapskiloʼs af te komen. Maar ook als je geen borstvoeding geeft, of niet kunt geven, verlies je die extra vetreserves echt wel. In Het Parool legt Jaap Seidell uit dat het dan hooguit iets langer kan duren. ‘Maar bij de meeste vrouwen die geen of maar kort borstvoeding ­geven is negen maanden na de bevalling de extra vetopslag ook grotendeels verdwenen,ʼ aldus de hoogleraar.

Gun jezelf negen maanden om te ‘ontzwangerenʼ

Overigens kun je jezelf, ook als je wel borstvoeding geeft, gerust negen maanden de tijd geven om weer op gewicht te komen. ‘We kennen allemaal wel jonge moeders die binnen een paar maanden na de bevalling weer hun strakke figuur terug hebben,ʼ vertelt Seidell. Maar dat is volgens hem ‘meer uitzondering dan regelʼ. De hoogleraar: ‘Een volkswijsheid luidt dat na negen maanden zwangerschap het lichaam ook negen maanden nodig heeft om geheel te herstellen. Dat zou best eens kunnen kloppen, we hebben het tenslotte over een ingrijpend proces dat grote invloed heeft op je lichaam en gestel.ʼ

Wandelen is vaak effectiever dan sporten

Wil je de natuur een handje helpen? Volgens onderzoek werkt minder snoepen absoluut het best als je wilt afvallen. Sporten helpt natuurlijk ook, maar uiteindelijk maakt het op de weegschaal nauwelijks uit of je tijdens een dieet wel of niet hebt gesport. Gewoon wandelen, bijvoorbeeld met de kinderwagen, is voor veel mensen zelfs veel effectiever. Mits je niet te veel snoept, natuurlijk.

Beeld | iStock

Lees ook

- Dit moet je makkelijk kunnen op jouw leeftijd (volgens sportinstructeurs)

- Zo verbrand je meer calorieën tijdens het wandelen

- Nieuwe beweegnorm: vergeet de sportschool

Bekijk ook

Met deze tip blijft je flesje water langer koud.

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden