Kun je ziek worden van de kou? Zo zit dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je ziek worden van de kou? Zo zit dat

‘Kleed je warm aan, anders word je ziek.’ Je hebt het misschien ook weleens gehoord of gezegd. Als het weer omslaat en de kou zijn intrede doet, lijken we massaal ziek te worden. Maar is het echt zo dat je ziek kunt worden van de kou of is dit een fabel?

Hoewel het antwoord wat complexer is, kunnen we één ding vast ontkrachten: je kunt niet ziek worden van kou. Om ziek te worden moet je namelijk een virus in je lichaam hebben, en dat is kou niet. Toch kun je tijdens de herfst- en wintermaanden wel merken dat je begint te snotteren nadat je met een te dunne jas of zonder sjaal buiten gelopen hebt.

Vatbaarder door veranderingen in het weer

Het klopt wel dat we vaker ziek zijn in de koudere maanden. Daar zijn verschillende redenen voor. Veranderingen in het weer kunnen je vatbaarder maken, waardoor je makkelijker een virus oppikt. Zo is de lucht droger, waardoor ook je slijmvliezen uitdrogen. Voor virussen is dit ideaal, omdat zij zich kunnen nestelen in scheurtjes in die slijmvliezen, die ontstaan als ze uitdrogen. Zo komt het virus je lichaam dus binnen.

Misschien wel de belangrijkste reden, is het feit dat we meer binnen zitten en daardoor meer blootgesteld worden aan andere zieke mensen. Dat zit zo: met de koude temperaturen trek je je binnen terug, waardoor je in kleinere ruimtes met meer mensen in de buurt zit. In die binnenruimte is minder ventilatie dan op bijvoorbeeld een terras, waardoor een virus zich makkelijk kan verspreiden binnen die ruimte. Vochtdruppeltjes blijven dan beter en vooral langer hangen in de lucht, waardoor kans op besmetting groter is.

Kun je ziek worden van kou?

Kan kou er dan helemaal niet voor zorgen dat we ziek worden? Nee, zeker niet. Kou speelt een rol in het geheel, aangezien het invloed heeft op je immuunsysteem en weerstand. Als je kou gevat hebt, wordt je weerstand lager. Je lichaam moet harder werken om warm te blijven en je bent vatbaar voor virussen en bacteriën. Van de kou zelf word je niet ziek, maar van al die virussen en bacteriën die zich makkelijker kunnen nestelen, wel. Het kan dus toch verstandig zijn om je warm aan te kleden als je naar buiten gaat.

Ziekte voorkomen

Naast warm blijven, zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt. Door de drogere lucht heb je niet altijd evenveel dorst, maar hydratatie blijft ook in de koude maanden belangrijk. Daarbij is het verstandig om ook een gevarieerd voedingspatroon aan te houden. Blijf verse fruit en groente eten. Dit zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft.

Bron | Cleveland Clinic, GezondNU

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden