Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je wit uitgeslagen chocolade nog gewoon eten?

witte-chocolade.jpg

Je bent vast weleens ergens in een kastje een reep tegengekomen met een witte waas over de chocolade. Wat is dat laagje eigenlijk? En kan het kwaad om die wit uitgeslagen chocolade op te eten?

De aanslag op je reep, ook wel ‘bloom’ genoemd, kan twee oorzaken hebben. Het kan komen door een wisseling in de temperatuur óf door vochtigheid.

Verschil in temperatuur

Bij een wisseling in de temperatuur is de chocolade eerst te warm, waardoor de cacaoboter in je reep gaat smelten. Wanneer de reep vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat zijn witte boterkristallen die een witte waas op de chocolade vormen.

Het effect van vocht

Ook vochtigheid kan voor zo’n wit laagje zorgen. Vochtige plekken zijn een broedplaats voor zogeheten ‘suikerbloom’. Dit is een verschijnsel dat ontstaat als chocolade met vocht in aanraking komt. Hierdoor condenseert het water uit de oppervlakte van je reep en lost de suiker op die plek op. Net als bij het stollen van de cacaoboter heeft dit witte kristallen als gevolg.

Eetbaar of niet?

Het goede nieuws is dat je je reep gewoon nog kunt opeten. De witte waas ontstaat door kristallisering en heeft dus niks met schimmel of een andere aantasting te maken. Al kan het wel zo zijn dat reep iets minder lekker en ‘vers’ smaakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Jan Magazine
Foto | iStock

Ook interessant