null Beeld

Kun je vitamine D aanmaken achter vensterglas?

Tijdens de koude winterdagen zijn we liever niet al te lang buiten. Kunnen we niet gewoon vitamine D aanmaken door lekker achter het raam te zitten als de zon schijnt?

Helaas, voor de vitamientjes én een gezond kleurtje moeten we toch echt naar buiten, zo schrijft ook The New York Times. Vitamine D maken we namelijk niet aan via het licht van de zon, maar via de ultraviolette-B-straling (uv-B) die van de zon afkomt. Deze lichtgolven activeren het stofje 7-dehydrocholesterol in onze huid, dat vervolgens wordt omgezet in vitamine D.

Glas houdt uv-B tegen

Glas laat wel licht door, maar géén uv-B-straling. Dit verklaart ook waarom je niet bruin wordt achter glas. Evenmin kun je er een microgrammetje vitamine D mee aanmaken.

50-plus? Extra vitamine D nodig!

Maar zelfs als je het raam wagenwijd hebt openstaan, is het voor veel mensen heel moeilijk - zo niet onmogelijk - om in de winter hun dagelijkse portie vitamine D 'binnen te krijgen'. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle vrouwen boven de vijftig: de oudere huid is minder goed in staat om vitamine D aan te maken, óók in de zomer. Het Voedingscentrum adviseert 50-plussers en andere 'risicogroepen' daarom om altijd een supplement te nemen. Hier lees je of jij ook extra vitamine D nodig hebt.

Achter vensterglas kun je wel verbranden

Denk nu trouwens niet dat achter vensterglas zitten totaal geen kwaad kan. Glas laat namelijk wél uv-A-stralen door, aldus de Amerikaanse krant. En al zijn die veel minder schadelijk dan uv-B-stralen, in een hoge dosis kan uv-A-straling je huid wel verbranden en zelfs leiden tot huidkanker.

Bron | uvbescherming.com

Meer leesvitamines

Deze voedingsstoffen heb je extra nodig als je ouder wordt

Bevatten voorgesneden groentes minder vitamines?

Acht onmisbare vitamines voor een goed figuur

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden