null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Kun je verslaafd raken aan suiker, of is dat een mythe?

Suiker in de vorm van chocolade, koek en frisdrank: hartstikke lekker op z'n tijd. Dat het niet het gezondst is, weten we ook allemaal eigenlijk wel. Maar kunnen al die lekkernijen er ook echt voor zorgen dat je verslaafd raakt aan suiker?

Soms heb je het idee dat je lichaam schreeuwt om wat lekkers waar een flinke dosis suiker in zit. Het voelt bijna als een verslaving, maar kún je ook echt verslaafd zijn aan suiker?

Is suiker verslavend?

‘Suiker is net zo verslavend als heroïne’: een uitspraak die ook jij misschien weleens gehoord hebt. Maar is het echt zo dat je heel snel verslaafd kunt raken aan suiker? Dat valt wel mee, zeggen diverse onderzoekers. In 2017 ontdekte een onderzoeksteam van de US National Library of Medicine bijvoorbeeld dat de kans op een suikerverslaving bij mensen nihil is; althans, er werd geen bewijs gevonden dat het wel zou kunnen. Zélfs bij mensen die verslavingsgevoelig zijn.

Gelukkig gevoel

Maar dat wil niet zeggen dat het eten van lekkernijen niets met onze hersenen doen: suiker maakt ons wel gelukkig, maar dat betekent niet meteen dat je er ook verslaafd aan raakt. Suiker stimuleert net als bijvoorbeeld drugs, alcohol, maar ook vet eten of sporten, de dopamine-afgifte in ons brein. Daardoor komt er dus meer dopamine vrij in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je een gelukkig, lekker gevoel krijgt. We worden dus beloond met een prettig gevoel als we eten, waardoor we gemotiveerd zijn om net wat meer daarvan te eten.

Lees ook:

Van huidproblemen tot vermoeidheid: 7 tekenen dat je te veel suiker eet

Dopamine

Veel mensen denken dat stofje dopamine ervoor zorgt dat we verslaafd kunnen raken aan suiker, maar zo zit het niet. Ons brein geeft namelijk bij alles wat we als leuk en fijn ervaren extra dopamine af, bijvoorbeeld ook als je luistert naar je favoriete liedje of als je sport. Aan die dingen raak je ook meestal niet verslaafd, en dat geldt ook voor suiker. Ook kun je suiker niet direct vergelijken met alcohol en drugs, hoewel ze beide voor een dopamineboost zorgen. Drugs en alcohol hebben daarnaast ook nog andere effecten op hersenen en gedrag die suiker niet heeft.

Niet steeds meer nodig

Dat je officieel niet verslaafd kunt raken aan suiker, heeft een aantal redenen. Bij een verslaving is het zo dat je steeds meer van een stof nodig hebt, om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Daarnaast krijg je bij het stoppen van alcohol of drugs heftige lichamelijke en geestelijke onthoudingsverschijnselen, waarvan bij suiker geen sprake is. Daarom kun je dus niet verslaafd zijn aan suiker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Voedingscentrum, NPO Kennis

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden