null Beeld

Kun je verbranden als je binnen achter een raam zit?

De meeste mensen smeren zich niet in als ze in de auto zitten of even weg dutten achter het glas in de serre. Maar is dat wel zo verstandig? Kun je eigenlijk vanachter het raam ook verbranden?

Achter het glas zitten is minder gevaarlijk voor je huid dan wanneer je deze rechtstreeks blootstelt aan de zon, maar helemaal veilig is het niet.

Verbranden

Zonlicht geeft namelijk ultraviolet A (UVA)- en ultraviolet B (UVB)-stralen af. UVB-straling is de grootste oorzaak van verbranden, maar de meeste soorten glas houden deze straling tegen. De kans dat je achter glas verbrandt is dan ook klein, maar het is verstandig om je alsnog in te smeren.

Huidkanker

Want hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. Maar liefst 50% van deze straling komt door glas heen. UVA-straling kan huidkanker veroorzaken, huidveroudering en ouderdomsvlekken. Wat betekent dat je huid alsnog schade kan oplopen als je achter glas zit. Het is daarom verstandig om je - ook als je niet van plan bent vol in de zon te gaan zitten - √°ltijd in te smeren.

Bron | Dermalogica en HLN |

Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen:

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden