warmte ouder worden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Kun je slechter tegen warmte naarmate je ouder wordt?

Puffen, zuchten, zweten: de zomerse temperaturen zijn voor sommige mensen flink afzien. Op hete dagen wordt vaak gewaarschuwd om ouderen goed in de gaten te houden, omdat zij minder goed tegen de warmte kunnen. Hoe komt dat?

We leggen het uit.

Let goed op kwetsbaren

Terwijl de een opleeft bij tropische temperaturen, kan de hitte voor een ander niet snel genoeg voorbij zijn. We verdragen de hitte nu eenmaal niet allemaal even goed. Wanneer de temperatuur in Nederland vier dagen boven de 27 graden uitkomt, gaat het Nationaal Hitteplan van kracht. Daarmee waarschuwt het RIVM iedereen die betrokken is bij de zorg voor kwetsbaren, zoals ouderen en chronisch zieken. Zij lopen namelijk meer risico op gezondheidsklachten bij aanhoudend warm weer. Je bent nu eenmaal minder goed bestand tegen warmte als je ouder wordt. En dat heeft verschillende redenen.

Oververhit raken

Allereerst speelt de ‘reservecapaciteit’ van onze organen een rol. Die reserve hebben we allemaal, maar naarmate we ouder worden neemt hij af. “Bij kwetsbare ouderen is die zo goed als op”, vertelt geriater Susan Cox tegen het Eindhovens Dagblad. “We hebben het dan over ouderen met hartfalen, nierziekten, longaandoeningen, suikerziekte, dementie.” Zij kunnen daardoor sneller oververhit raken en overlijden. Het gebied in je hersenen wat bijstuurt als je lichaamstemperatuur omhooggaat, functioneert niet meer goed. Ook kunnen andere plekken in je lichaam de signalen van dat temperatuurgebied minder goed ontvangen. Gevolg: je raakt oververhit.

Kans op uitdroging

Een tweede reden dat je slechter tegen de warmte kunt als je ouder wordt, is dat je die hitte minder goed kwijtraakt. Omdat ouderen minder zweetklieren hebben, transpireren zij minder. Ook de nieren functioneren minder. Daarnaast werkt de dorstprikkel in de hersenen, die aangeeft dat je vocht nodig hebt, niet meer zo goed. Ze voelen niet op tijd aan dat ze dorst hebben, met uitdroging tot gevolg. Wat niet helpt, is dat veel oudere mensen te maken krijgen met obstipatie. Soms gebruiken zij daarvoor laxeermiddelen. “Dan wordt de ontlasting te dun, en gaat er meer vocht uit, dus ook zij moeten goed vocht innemen”, aldus Cox. Ook andere medicijnen kunnen sneller uitdroging veroorzaken.

Klachten door hitte

Ouderen hebben vaker aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, suikerziekte, maag- en darmaandoeningen en nierziekten, waardoor zij vatbaarder zijn voor hoge temperaturen. Hitte kan zorgen voor klachten als vermoeidheid, duizeligheid en huidproblemen, maar in ernstigere gevallen ligt ook uitdroging, flauwte, misselijkheid, uitputting of bewusteloosheid op de loer. Een aantal dingen die je op een hete dag kunt doen om af te koelen, is het opzoeken van afkoeling en voldoende drinken. En vergeet niet om de ouderen in je omgeving extra in de gaten te houden.

Bron | Eindhovens Dagblad, GGD NOG, RTL Nieuws

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden