null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Kun je slecht tegen aardappels en tomaten? Misschien heb je nachtschade-allergie

Krijg je last van gezondheidsklachten zoals eczeem, vermoeidheid, spierpijn en maag-darmklachten na het eten van aardappels, tomaten, pepers of aubergine? Dan heb je misschien last van een nachtschade-allergie.

We vertellen je wat dat precies inhoudt.

Nachtschade-groenten

Nachtschade zegt je misschien niet zo veel, maar het gaat om groenten die behoren tot de plantenfamilie waarvan de bladeren of bloemen ’s nachts een bepaalde geur afscheiden. Deze planten bevatten giftige stoffen ter zelfbescherming, zodat ze in de nacht niet zomaar worden gegeten door wilde dieren. Vandaar dus ook de naam nachtschade.

Maar niet alleen giftige soorten planten vallen in die familie. Veel nachtschade-groenten eten wij mensen gewoon. En heel regelmatig: veel Nederlanders zetten elke avond wel iets uit deze ‘familie’ op tafel. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aardappelen, paprika’s, tomaten, pepers en aubergines. Maar ook tabak en goji-bessen horen bij deze soort.

Lees ook:

Dít is het verschil tussen een voedselallergie en een intolerantie

Nachtschade-allergie

Mensen met een nachtschade-allergie hebben – de naam zegt het al – een allergie voor alle producten uit deze familie. Als zij de producten wel eten, krijgen ze nare symptomen. Net als bij veel andere allergieën lopen de klachten en de ernst van de symptomen er uiteen. Sommige mensen krijgen alleen een beetje een prikkende mond, terwijl anderen met een nachtschade-allergie doodziek worden van slechts een kleine hoeveelheid.

Denk bij klachten onder andere aan maag- en darmproblemen, eczeem, een kapotte tong, vermoeidheid, psychische klachten, slapeloosheid, spier- en gewrichtsproblemen en een slechte genezing van wondjes.

Een nachtschade-allergie ontstaat meestal omdat mensen overgevoelig zijn voor de ‘giftige’ stoffen die de groenten bevatten. De meeste mensen reageren niet op die stoffen, maar als je er allergisch voor bent kan het wel voor symptomen zorgen. Deze stoffen heten zogenoemde glycolalkaloïden en zijn eigenlijk relatief gezien amper giftig. Normaal gesproken breken de bacteriën in de darmen het af, waardoor het geen probleem is om dit te eten als je er geen klachten door krijgt.

Dieet zonder nachtschade

Mensen met een nachtschade-allergie moeten alle eerder genoemde groenten dus laten staan, dus geen aardappels, pepers, paprika’s, tomaten en aubergines. Maar dat niet alleen: ook alle producten waar nachtschade één van de ingrediënten is, mogen zij niet eten. Denk aan chips, patatjes, tomatensoep of zelfs sommige soorten koekjes of brood. Meestal gaat het hierbij om een levenslang dieet.

Bron | Allergieplatform, BENU apotheek

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden