null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je ’s ochtends beter gaan voor een kop koffie of een kop thee?

Heerlijk, een warme drank in de ochtend. Met gemiddeld 6,5 miljoen liter per dag wordt er zelfs nergens ter wereld zoveel koffie gedronken als in ons koude kikkerlandje. Maar wat is nu de beste drank om 's ochtends de dag mee te beginnen: koffie of thee?

We hebben allemaal natuurlijk onze voorkeur, maar dít zegt de wetenschap erover.

Cortisol

Inmiddels zijn er tal van onderzoeken geweest over wat koffie en thee nu met je lichaam doen. Uit die onderzoeken is onder andere gebleken dat je je eerste kop koffie het beste na tien uur ’s ochtends en voor twaalf uur ’s middags kunt nemen. Voor die tijd kun je beter voor een kopje thee gaan. Dat je beter even kunt wachten met je eerste bakkie van het zwarte goud, heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Dat zorgt er onder andere voor dat we 's ochtends wakker worden en overdag alert blijven. Drink je al vroeg koffie, dan kan dat hormoon in de war raken. Daarom kun je 's ochtends dus beter gaan voor thee, en koffie gebruiken als oppepper, later op de dag.

Cafeïne

Een kop koffie zit vol met cafeïne, dit zorgt ervoor dat je sneller wakker wordt en meer energie hebt. Dit is natuurlijk hartstikke fijn om je dag mee te beginnen, maar het is dus niet persé heel goed voor je. Daarom kun je in plaats van koffie de dag dus beter beginnen met thee. Daarin zit ook cafeïne maar in kleinere hoeveelheden, vergeleken met koffie. Door de antioxidanten die in thee zitten, is thee vele malen beter voor je immuunsysteem, dan koffie. Een kop koffie in de ochtend zorgt er ook voor dat je de dag begint met een slechte adem en het is natuurlijk allesbehalve goed voor je tanden.

Gezondheidsvoordelen

Door bepaalde stoffen, die in thee zitten, is het ook nog eens erg goed voor je huid. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat huidirritaties verholpen kunnen worden. Met name groene thee helpt hier erg goed bij. Groene thee is dus niet alleen hartstikke lekker maar ook nog eens heel erg gezond, hoe fijn is dat? Koffie is trouwens ook niet heel slecht voor je: uit diverse studies is gebleken dat het drinken van koffie de kans op de ziektes Alzheimer en Diabetes-type 2 verminderd. Een kop koffie is dus niet alleen lekker, er zitten zeker ook voordelen aan voor je gezondheid.

Conclusie

Het mag dus duidelijk zijn dat je voor je immuunsysteem, tanden en huid beter een flinke kop thee kan pakken als je aan de dag begint, maar met een lekkere kop koffie op zijn tijd is er ook zeker geen man over boord. Als het er maar geen tientallen per dag zijn óf dat je er eentje drinkt direct nadat je uit bed stapt. Het zijn namelijk niet alleen nadelen die een kopje zwartgoud met zich meebrengt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Margriet, HP De Tijd, Trendalert

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden