Margriet logo
Kun je op latere leeftijd ‘ineens’ hooikoorts krijgen? Zo zit dat  Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kun je op latere leeftijd ‘ineens’ hooikoorts krijgen? Zo zit dat

Heb je jarenlang totáál geen klachten gehad tijdens de lente- en zomermaanden, maar kun je nu ineens niet stoppen met niezen en snotteren? Dat kan. Ook op latere leeftijd blijk je hooikoorts te kunnen ontwikkelen.

Dus ook als je jarenlang geleefd hebt zonder allergie voor pollen, kun je er ineens ziek door worden. Balen!

Allergie voor stuifmeel

Op latere leeftijd ineens hooikoorts krijgen kan dus zeker, maar hoe zit dat precies? Om dat te begrijpen, kijken we eerst naar wat hooikoorts eigenlijk is. Wanneer je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor het stuifmeel, ook wel pollen genoemd, van bepaalde struiken, planten en grassen. Bij zo'n allergie reageert je immuunsysteem extreem heftig, wanneer je in aanraking komt met het stuifmeel in de lucht. Je lichaam maakt dan extra veel histamine aan, wat dus een allergische reactie veroorzaakt. En dat zorgt voor die vervelende kriebels in je neus, het niezen, de prikkende ogen en je snotneus.

Er zijn verschillende factoren die beïnvloeden in hoeverre jij last hebt van zo'n extreme reactie op stuifmeel, door je immuunsysteem. Zo speelt genetische aanleg een rol, maar ook hormonen, andere medische aandoeningen en je levensstijl.

Op latere leeftijd hooikoorts

De meeste mensen met hooikoorts ontwikkelen dat wanneer ze tussen de acht en 25 jaar oud zijn, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Sommige mensen krijgen ineens, op latere leeftijd, toch nog last van hooikoorts. Meestal is het echter niet zo plotseling als je denkt dat het is: het ontstaan van zo'n allergie kan een proces van jarenlang zijn.

Zoals met de meeste allergieën, wordt ook hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. Je immuunsysteem heeft dan vanaf de geboorte al een aanleg om allergisch te worden voor stuifmeel, maar dat heb je nooit gemerkt omdat de klachten zó mild waren. Omdat je aan pollen heel vaak blootgesteld wordt - elke keer als je buitenkomt in de lente- en zomermaanden - kan de reactie erger worden. Je denkt dan misschien dat je ineens op latere leeftijd hooikoorts hebt gekregen, maar eigenlijk heeft het zich dus pas laat geopenbaard. En helaas: als je eenmaal last hebt van hooikoorts, komt het bijna altijd jaarlijks terug.

Hooikoorts behandelen

Als je hooikoorts hebt, kun je helaas niet heel veel doen om de klachten te voorkomen. Wel zijn er wat middeltjes die de klachten verminderen. Denk aan allergietabletjes, neussprays en oogdruppels. Heb je enorm veel klachten? Dan kan de huisarts misschien een extra sterk medicijn voorschrijven tegen je hooikoortsklachten.

Bron | Allergieplatform, KNO-winkel

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden