Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je meerdere keren hetzelfde griepvirus krijgen?

griepvirus.jpg

Sommige mensen zijn bijna nooit ziek, terwijl andere meerdere keren per jaar de pineut zijn. Behoor je tot de laatste groep? Dan vraag je je waarschijnlijk af of het mogelijk is meerdere keren hetzelfde griepvirus te krijgen.

Dokter Richard Pebody, een autoriteit in Engeland op het gebied van epidemiologie en infectieziekten, geeft het verlossende antwoord.

Goed én slecht nieuws

Om met het goede nieuws te beginnen: het is onmogelijk om twee keer dezelfde griep te krijgen. Het slechte nieuws is dat er rond deze tijd zó veel virussen en bacteriën in de lucht hangen, dat de kans groot is dat je meerdere keren raakt besmet.

Antistoffen

“Wanneer je immuunsysteem een bepaald virus spot, dan maakt hij antistoffen aan om tegen dit virus te vechten,” legt Pebody uit. “Dit betekent dat als je voor de tweede keer wordt blootgesteld aan hetzelfde virus, je immuunsysteem dit virus zal herkennen en al over de juiste antistoffen beschikt om hiertegen te vechten.”

Waarom je tóch de griepprik moet halen

Het vervelende is echter dat de virussen die de griep veroorzaken elk jaar anders zijn. “Dus als je niet zo lang geleden griep hebt gehad, is het alsnog verstandig een griepprik te halen die je kan beschermen tegen het nieuwe virus,” aldus Pebody.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red
Foto | iStock

Ook interessant