null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je meer last krijgen van de bijwerkingen van een vaccin als je al corona hebt gehad?

Last van hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, koorts, rillingen, misselijkheid of je gewoon even niet zo lekker voelen: het zijn allemaal bijwerkingen van de verschillende coronavaccins. Het is logisch dat je je, net als bij veel andere vaccinaties, na het vaccin even niet topfit voelt. Al heeft de een daar meer last van dan de ander.

Zo lijkt het erop dat mensen die al eerder corona hebben gehad vaak meer last kunnen krijgen van bijwerkingen van een vaccin. De een heeft dagenlang klachten, de ander heeft helemaal geen bijwerkingen. Waardoor komt dat verschil?

Meer last van bijwerkingen van een vaccin als je corona hebt gehad

Uit een recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat mensen die al corona hebben gehad meer last kunnen krijgen van bijwerkingen van een vaccin dan mensen die het virus nog niet hebben gehad, namelijk 89 om 46 procent. Naast dat je meer kans loopt om bijwerkingen te krijgen, bleken die klachten vaak ook heftiger. De meeste mensen uit het onderzoek hadden last van vermoeidheid, daarna volgde hoofdpijn, rillingen, spierpijn, koorts en gewrichtspijn.

Deelnemers van het onderzoek hadden het vaccin van Pfizer of Moderna gekregen, waarbij gewerkt wordt met een relatief nieuwe mRNA-techniek. Bij het AstraZeneca- en Janssen-vaccin liggen de uitkomsten mogelijk anders. Ook ging het niet om ernstige bijwerkingen. Respondenten met heftigere klachten hoefden hiervoor niet naar het ziekenhuis, maar konden de bijwerkingen thuis uitzieken.

Krachtigere reactie van je lichaam op het vaccin

Aan het RTL Nieuws legt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccinontwikkeling, uit dat mensen die al corona hebben gehad inderdaad vrij krachtig op een vaccin kunnen reageren en dat er daarbij vaker sprake is van bijwerkingen. Volgens Van der Zeijst komt dat door een hele hoge antilichaamrespons, die optreedt als je het virus al een keer hebt gehad. Deze is zo'n tien tot dertig keer krachtiger dan bij mensen die de ziekte niet hebben gehad.

Één prik als je corona hebt gehad

Volgens Van der Zeijst zouden de bijwerkingen na een tweede vaccinatie nog krachtiger kunnen uitpakken dan bij de eerste prik als je al corona hebt gehad. Daarom is het volgens hem niet voor niets dat de Gezondheidsraad adviseert om mensen die het virus het afgelopen half jaar al hebben gehad maar één prik te geven.

Lees ook: Waarom de coronavaccinatie niet uit één, maar uit twee prikken bestaat

Ongemerkt corona gehad

Als jij heftig reageert op de bijwerkingen van een vaccin, zou dat dus ook kunnen betekenen dat je ongemerkt het virus toch wel al hebt gehad. Volgens Van der Zeijst blijft dat een probleem, omdat je dan dus ook op die tweede prik heftiger kun reageren. In het ideale geval zou je daarom volgens hem eigenlijk mensen moeten screenen op antilichamen voor je ze vaccineert. Maar aangezien er in korte tijd miljoenen mensen moeten worden gevaccineerd is dat praktisch niet haalbaar.

In de meeste gevallen kun je binnen één of enkele dagen na je vaccinatie last krijgen van bijwerkingen. Vooral jongeren hebben hier vaker last van dan ouderen. Dit soort bijwerkingen zijn een reactie van je lichaam op een vaccin en trekken meestal vanzelf weer weg. Houd je klachten goed in de gaten en neem contact op met de huisarts als je het niet vertrouwt.

Bron | RTL Nieuws, RIVM

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden