null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je je tanden beter voor of na het eten poetsen?

Het advies is om twee keer per dag je tanden te poetsen. Maar wanneer kun je dat ’s ochtends het best doen? Voor of na het ontbijt? 

Terwijl de een na het opstaan het liefst direct met haar tandenborstel in de hand staat, schuift de ander bij voorkeur eerst een boterham of een bakje yoghurt naar binnen. Vaak wordt gezegd dat het beter is om je tanden te poetsen vóór het eten. Doe je het erna, dan zou je je tanden en vooral het tandglazuur (onherstelbaar) kunnen beschadigen. Dat is deels waar, maar toch zou het volgens deskundigen niet gek veel uitmaken of je je gebit voor of na het eten schoonmaakt.

Tandplak

Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, legt aan nu.nl nog maar een keer uit dat je je tanden poetst om tandplak te verwijderen. Dit is nodig om ontstoken tandvlees en gaatjes te voorkomen. Maar als je je gebit reinigt nadat je frisdrank of vruchtensap hebt gedronken, kun je – theoretisch gezien – je tandglazuur een klein beetje aantasten. Dit komt doordat het glazuur daarna tijdelijk wat zwakker is. “Maar het glazuur kan alleen beschadigen als je echt flink hard poetst en gebruikmaakt van een schurende tandpasta,” legt Abbas uit.

Schuurmiddel

Het aantasten van je tandglazuur wordt volgens de hoogleraar niet veroorzaakt door je tandenborstel, maar door de tandpasta. Die bevat een schuurmiddel om gele aanslag op je tanden te kunnen verwijderen. Zit er een grote hoeveelheid schuurmiddel in je tandpasta, dan is de kans aanwezig dat het verzwakte glazuur licht beschadigt. “De meeste tandpasta’s in Nederland bevatten echter maar een heel kleine hoeveelheid schuurmiddel, waardoor je tanden amper kunnen worden beschadigd,” aldus Abbas. Fluoride, dat in bijna alle tandpasta’s zit, zou er hypothetisch gezien voor zorgen dat het beter is om je tanden vóór het eten te poetsen. “Fluoride zorgt er namelijk voor dat je sterker glazuur krijgt, wat de kans dat je gebit wordt aangetast door het sap dat je erna drinkt verkleint.”

Herstel

Al met al zou je volgens de deskundige je tanden voor het ontbijt kunnen poetsen mét tandpasta en eventueel erna nog zonder om etensresten te verwijderen. Maar hij benadrukt ook dat het effect van tandenpoetsen na het eten zo klein is dat het bij normaal gebruik van vruchtensap of frisdrank niet veel uitmaakt. “Zeker als je poetst met een tandpasta met fluoride. Want die fluoride zorgt er ook voor dat je glazuur weer wordt hersteld wanneer het door het poetsen toch een beetje is beschadigd.”

Tips en conclusies

  • Poets met een fluoridehoudende tandpasta. Fluoride helpt het glazuur sterk te maken.
  • Poets twee keer per dag twee minuten lang met een zachte tandenborstel.
  • Water, melk en thee (zonder suiker) zijn ‘neutrale’ dranken die het zuur helpen wegspoelen. Het kan geen kwaad dit tussen de maaltijden door te drinken.
  • Drink zoete drankjes bij voorkeur met een rietje om contact met de tanden en het tandglazuur te minimaliseren.
  • Ga twee keer per jaar naar de tandarts voor controle.

Bron | nu.nl

Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden