Kun je ineens last krijgen van het prikkelbare darmsyndroom?
Terwijl je altijd alles kon eten wat je wilde, heb je ineens heel vaak last van je darmen. Bij het minst of geringste krijg je te maken met nare krampen. Kan het zijn dat je plots het prikkelbare darm syndroom hebt gekregen?
Natuurlijk is het bij erge klachten altijd belangrijk om je huisarts te raadplegen, dat moeten we wel even benadrukken.
Prikkelbare Darm Syndroom
Het prikkelbare darm syndroom is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Er wordt steeds meer bekend over de aandoening, en naar schatting heeft ruim 10% van de Nederlanders er last van. Nare klachten als buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming horen erbij.
Plotselinge klachten
Het kan zo zijn dat je deze klachten al van jongs af aan hebt, en dus precies weet welke dingen deze klachten kunnen veroorzaken. Soms kan het zijn dat je bepaalde voeding of voedingsgroepen niet goed kunt verdragen. Maar wat als deze klachten zomaar uit het niets komen opzetten?
Plotselinge klachten
Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos vertelt: “Je kunt inderdaad zomaar klachten krijgen die op het prikkelbare darm syndroom lijken of wijzen, bijvoorbeeld doordat je darmflora compleet in de war is geraakt. Een oorzaak kan bijvoorbeeld stress, een veranderd eetpatroon of een antibioticakuur zijn geweest. En dan kunnen die klachten op komen zetten, terwijl je er eerder geen last van had.”
Reden onderzoeken
Toch benadrukt Nienke dat dit echt niet altijd direct op het syndroom hoeft te wijzen, en dat het dus ook belangrijk is om daar alert op te zijn. “PDS wordt vaak als aandoening bestempeld, terwijl het eigenlijk meer een soort containerbegrip is waar allerlei klachten onder geschaard worden. Vaak krijg je te horen dat je er mee moet leren leven, terwijl ik het juist denk dat er een reden is voor de klachten. Wat die reden is, kun je onderzoeken.”
Mogelijke oorzaken
Ze vertelt dat er allerlei oorzaken kunnen zijn voor de klachten, die niet direct op het prikkelbare darm syndroom hoeven te wijzen. “Een oorzaak is een overgroei aan bacteriën die vanuit de dikke naar de dunne darm zijn verhuisd, dat kan zulke klachten veroorzaken. Andere oorzaken zijn parasieten of bacteriën in de darmen, en we zien ook vaak allergieën en overgevoeligheden die nog niet ontdekt zijn. De vierde oorzaak is vaak een histamine overgevoeligheid. Dat is een stof die een normaal onderdeel van je lichaam is. Maar wanneer je deze stof niet goed kunt afbreken, kan er een overschot ontstaan dat ook zulke klachten kan geven”, aldus de darmfloratherapeut.
Tips
Met een onderzoek kun je vervolgens kijken of je overgevoelig bent voor bepaalde dingen, en die dan proberen weg te laten uit je voedingspatroon. Maar Nienke benadrukt dat een gezonder eetpatroon met minder suiker, brood en koffie en meer groente al veel verschil kan maken. “En stress is een grote trigger voor dergelijke klachten. Dus ook stressvermindering helpt vaak, leert mijn ervaring.”
Heb je na onderzoek te horen gekregen dat je geen gluten meer kunt eten? Deze pindakaaskoekjes zijn dan hét recept dat je echt eens moet proberen. Glutenvrij, simpel en heel lekker!