Margriet logo
Bliksem dichtbij voelen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Kun je het voelen als bliksem wel erg dichtbij komt?

Storm Corrie bracht ons begin van de week veel wind en regen. Maar door de klimaatveranderingen hebben we in ons kleine kikkerlandje wel vaker te maken met extreem weer. Grote hagelstenen, een dikke laag sneeuw of heftige onweersbuien: we hebben het allemaal voorbij zien én horen komen afgelopen jaar. Vooral het laatste kan gevaarlijk zijn. Jaarlijks worden er twee mensen in Nederland getroffen door blikseminslag.

Kun je een plotselinge blikseminslag voelen aankomen?

Bliksem dichtbij voelen

Je kunt helaas niet altijd veilig en warm binnen zitten als er onweersbui aan komt waaien. Misschien was je net een wandeling aan het maken in de natuur of moest je nog even snel een boodschap halen. Hoe kun je dan voorkomen dat je wordt overvallen door plotselinge blikseminslag?

Bliksem vergelijken met een ballon

Sta jij rustig buiten en gaan je haren opeens overeind staan, dan is het een goed idee om gelijk actie te ondernemen. Je kunt onweer vergelijken met een ballon die je vroeger als grap over je hoofd heen wreef. Een statische coupe was het gevolg. Gelukkig deed dat geen kwaad en kon je er om lachen. Maar gebeurt dit plotseling buiten (en is er geen ballon in de buurt) betekent het dat je zomaar gevonden zou kunnen worden door de bliksem.

Lees ook: Bang voor onweer? Misschien heb je wel astrafobie (en zo kom je er vanaf)

Hoe kan haar statisch worden?

Eerst een kleine uitleg. Je haar kan statisch worden door de neutronen, protonen en elektronen die in de atomen van je haar zitten. Neutronen zijn subatomaire deeltjes zonder elektrische lading. Protonen hebben een positieve lading en elektronen hebben dan juist weer een negatieve lading. Zit er in één atoom een gelijke hoeveelheid elektronen als protonen dan wordt deze neutraal en is er niets aan de hand. Ga je met een ballon over je haar dan springen de negatieve elektronen over van je haar naar de ballon. Hierdoor verandert de samenstelling en wordt de atoom in je haar opeens positief geladen. De negatieve lading in de ballon en de positieve lading in je haar trekken elkaar aan waardoor je haar statisch wordt en overeind gaat staan.

Schuilplek vinden

Deze situatie met de ballon kun je vergelijken met die van bliksem. Donderwolken hebben een sterke statische lading. De negatieve elektronen in je haar kunnen door zo’n grijze wolk verdwijnen waardoor dus weer alleen de positieve protonen overblijven en je haar overeind gaat staan. Merk je dit, dan weet je nu: gelijk weg hier! Kun je geen veilig dak boven je hoofd vinden is het altijd goed om te weten dat je voeten elkaar moeten raken. Of je kunt gehurkt op je tenen balanceren. Een andere ondergrond, zoals een houten plankje, zorgt er ook voor dat de klap het minst hard aankomt.

Bron | Quest

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden