null Beeld

Kun je het coronavirus oplopen als je je aan alle regels houdt?

Je houdt anderhalve meter afstand, wast je handen, draagt een mondkapje en volgt ook alle andere maatregelen van de overheid netjes op. Kun je zelfs wanneer je al die regels volgt het coronavirus toch nog oplopen?

Ja dat kan, zegt een woordvoerder van het RIVM tegen NU.nl.

Als iemand besmet is geraakt met het coronavirus, betekent dat dus niet

altijd dat hij of zij de regels niet opgevolgd heeft.

Kans op coronavirus oplopen is 'nooit nul'

Alle richtlijnen van de overheid zijn er natuurlijk om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken, maar die kans is volgens RIVM-woordvoerder Harald Wychel “nooit nul”. Wanneer we ons allemaal aan de coronamaatregelen houden, helpen we de verspreiding in zijn geheel tegen te gaan. Maar het volgen van die regels betekent helaas niet dat je zelf het coronavirus niet meer kunt oplopen. “Je kan natuurlijk nooit uitsluiten dat je besmet raakt, tenzij je alleen binnen blijft en nooit meer iemand ziet”, vertelt Wychel.

Aanzienlijke afname

Wel verklein je de kans dat je het coronavirus oploopt aanzienlijk door je aan de regels te houden, zegt de woordvoerder. Hij verwijst bijvoorbeeld naar het voorjaar, toen het reproductiegetal flink afnam toen we ons massaal aan de maatregelen hielden. Ook nam het aantal coronabesmettingen toen duidelijk af.

Lees ook:

Aangescherpte maatregelen in Europese landen: een handig overzicht

Andere factoren

Maar als die regels er zijn om het aantal besmettingen te beperken, hoe kan het dan dat je toch het coronavirus wel kunt oplopen? Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo kunnen aerosolen een rol spelen; dat zijn kleine druppeltjes met het virus die in de lucht blijven zweven. Die druppeltjes kunnen vrijkomen bij onder andere zingen, praten, ademen of niezen, en kunnen zich verder verspreiden in de lucht. De kans dat je daardoor besmet raakt lijkt – zeker op anderhalve meter - klein te zijn, maar bestaat wel. Niet-medische mondkapjes zouden bescherming kunnen bieden tegen die aerosolen, al zijn onderzoekers het daar nog niet helemaal over eens. Het RIVM blijft bij het standpunt dat het dragen van niet-medische mondkapjes weinig zin heeft, zolang mensen afstand houden van elkaar.

Besmetting via oppervlakten

Ook bestaat er een kleine kans dat het virus zich verspreidt via oppervlakten, zoals een deurklink of winkelwagentje. Hoewel er diverse onderzoeken zijn dat het virus lang in leven kan blijven op je huid of een andere oppervlakte, komen volgens het RIVM die ‘ideale’ omstandigheden maar weinig voor in de buitenwereld. Toch benadrukt RIVM-woordvoerder Wychel wel dat je je handen regelmatig moet wassen en je gezicht zo min mogelijk aan moet raken.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, RIVM

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden