null Beeld

Kun je grijze haren krijgen van je kinderen?

Mensen met kinderen verouderen sneller. Dat blijkt uit antropologisch onderzoek van Yale University in Amerika waarvoor honderd gezonde vrouwen in de postmenopauze uit vijf verschillende dorpen in Polen werden onderzocht.

De postmenopauze is de periode na de menopauze, wanneer je eicellen op zijn, je geen menstruatie meer hebt en je eierstokken geen hormonen meer aanmaken.

De antropologen ontdekten dat vrouwen die meermalen zwanger waren geweest én borstvoeding hadden gegeven, meer biomarkers (stoffen die een indicatie kunnen zijn van een bepaalde ziekte) in hun lichaam hadden. Vooral bij vrouwen die vier of meer zwangerschappen hadden gehad, werden opvallend hogere niveaus van biomarkers gemeten, zo bericht oudersvannu.nl.

Veroudering

Wat is dan het verband tussen die biomarkers en het krijgen van grijze haren, oftewel veroudering? Het versnelde verouderingsproces bij de onderzochte vrouwen komt vooral door de biomarkers die oxidatieve stress verhogen. Oxidatieve stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam niet of minder gemakkelijk in staat is om schadelijke invloeden van buitenaf te weren. En die schadelijke invloeden zijn de boosdoeners, want die laten het lichaam sneller verouderen. Wetenschappers hadden dat al ontdekt bij de voortplanting van dieren, maar dit nieuwe onderzoek toont aan dat het dus ook geldt voor mensen.

Oxidatieve stress: dít doe je ertegen

Naast (lichamelijke of psychische) stress kunnen ook onder andere overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht oxidatieve stress veroorzaken, zo meldt mens-en-gezondheid.infonu.nl.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen oxidatieve stress? Zorg allereerst voor een gezonde en gevarieerde voeding. Daarnaast is een gezonde levensstijl met voldoende beweging belangrijk. Zorg er ook voor dat je niet te veel in de zon komt, met het oog op schadelijke uv-straling. Daarnaast is het belangrijk om overgewicht te voorkomen. Heb je veel last van stress? Probeer daar dan wat aan te doen, zo adviseert mens-en-gezondheid.infonu.nl. Lees bijvoorbeeld deze tien handvatten voor een meer ontspannen leven en pas ze toe.

Bronnen | oudersvannu.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden