Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je griep krijgen van de griepprik?

vaccinatie-tegen-baarmoederhalskanker.jpg

In oktober en november krijgen zo’n zes miljoen Nederlanders een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Sommige mensen zijn echter bang dat ze hier juist griep van kríjgen. Wat is hiervan waar?

Hoofdpijn is juist een goed teken

Het klopt dat je je na de griepprik een paar dagen wat minder lekker kunt voelen. Zo kun je je lusteloos voelen, last hebben van hoofdpijn en zelfs wat verhoging hebben. Dit gebeurt vooral bij kinderen die nog niet eerder met een griepvirus in aanraking zijn geweest. Deze bijwerkingen ontstaan doordat je lichaam denkt dat er sprake is van een echte infectie. Je hoofdpijn, hoe vervelend misschien ook, is dus in feite een goed teken: namelijk dat het vaccin werkt.

Griep van de griepprik?

Sommige mensen denken dat je van de griepprik juist griep kríjgt, maar dit is niet waar. In het vaccin zitten namelijk alleen dode virusdeeltjes. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. De dode deeltjes kunnen je dus niet ziek maken, maar er wel voor zorgen dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Krijg je toch griep vlak na de vaccinatie? Dan had je mogelijk al een virus te pakken of heb je dit in de eerste twee weken na de prik opgelopen. Je lichaam heeft na de vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken. Als je binnen deze periode een virus oploopt, kun je alsnog ziek worden. De beste tijd om de griepprik te halen is daarom nu, tussen half oktober en half november (in de winter is de kans groter dat je in die twee weken incubatietijd een virus oploopt). Tot slot beschermt het vaccin helaas niet tegen álle griepvirussen: je kunt dus ook ziek worden, hoewel vaak wel minder ernstig, van een griepvirus dat niet in het vaccin zat.

Allergische reactie griepprik

In het griepvaccin zitten naast stukjes van dode griepvirussen ook enkele andere stoffen. Een enkeling kan hier een allergische reactie van krijgen. Het komt heel weinig voor, maar als je allergisch bent voor kippenei-eiwit, neomycine of gentamycine kun je het best met je huisarts bespreken of een griepprik wel verstandig is. Soms zit er een heel klein beetje van deze stoffen in de griepprik.

Veertig procent minder kans op griep

Jaarlijks overlijden gemiddeld 1.400 tot 2.700 Nederlanders aan de gevolgen van de griep. Daarom kunnen mensen van zestig jaar en ouder en volwassenen en kinderen met een medische aandoening elk najaar een gratis griepprik halen. Zij lopen namelijk meer risico om ernstig ziek te worden van de griep, ook als zij zich nu fit voelen. De kans om griep te krijgen is gemiddeld veertig procent kleiner als je een griepprik hebt gehad. Krijg je na de griepprik toch de griep? Dan word je meestal vaak minder ernstig ziek.

Bron | RIVM
Foto | iStock

Ook interessant