Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

We moeten weer vaker een mondkapje dragen, onder andere in de supermarkt en bij de kapper. Toch zijn er veel mensen die liever geen mondkapje opzetten omdat ze het er benauwd van krijgen en bang zijn voor een zuurstoftekort. Maar is dit wel echt mogelijk?

Wij leggen het je hier uit.

Zuurstoftekort of CO2-vergiftiging door mondkapje

Laten we vooropstellen dat het dragen van een mondkapje gewoon niet heel comfortabel is. Zeker als je zo’n mondmasker langere tijd moet dragen of bijvoorbeeld in een warme ruimte bent, dan kan het al snel benauwd aanvoelen. Als je je mondkapje echter op de juiste manier draagt, dan kan het niet leiden tot een zuurstoftekort. Ook CO2-vergiftiging kan niet ontstaan door het dragen van de mondkapjes die verplicht zijn. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie uitgebreid onderzocht.

Niet-medische mondkapjes zijn meestal gemaakt van papier of dichtgewoven maar dun textiel. Deze producten zijn luchtdoorlatend en sluiten onvoldoende af om zuurstof tegen te houden of CO2 binnen te houden. Daardoor kan zo’n mondkapje er dus niet voor zorgen dat je een zuurstoftekort krijgt of dat er andere gezondheidsproblemen ontstaan. Wel kan het oncomfortabel zijn, omdat de lucht binnen het mondkapje wat warmer wordt, maar dat betekent niet dat er onvoldoende zuurstof is. Wanneer je een benauwd gevoel krijgt van een mondkapje, heeft dat dus een andere reden.

Lees ook: Zo zorg je dat je brilglazen niet beslaan als je een mondkapje draagt

Benauwd gevoel voorkomen

Dat benauwde gevoel wanneer je een mondkapje draagt ontstaat dan niet door een zuurstoftekort of juist een overschot aan CO2, maar doordat je zelf op een andere manier gaat ademhalen. Daarom is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten. Het is vooral belangrijk dat je op de juiste manier uitademt, om hyperventileren te voorkomen. Zorg er daarnaast voor dat je een mondkapje draagt van een dunne, maar dichte stof. Zo bescherm je jezelf én anderen wel, zonder dat benauwde gevoel. De papieren mondkapjes geven volgens veel mensen het minst een benauwd gevoel.

Oefenen met mondkapje

Het Longfonds raadt daarnaast aan om te zorgen dat je niet gehaast bent wanneer je op reis bent met het OV of een winkel of andere publieke binnenruimte binnenloopt. Wanneer je al buiten adem bent voor je het mondkapje opzet, kan het moeilijker zijn je adem weer tot rust te brengen. Ook kun je eventueel thuis oefenen met het mondkapje, zodat je aan het gevoel gewend raakt. Weet in ieder geval dat je geen zuurstoftekort krijgt door een mondkapje, wat je tot rust kan stellen als je je wel benauwd voelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsnet, Longfonds, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden