null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Kun je een verkoudheid of griep eruit zweten?

Nu het weer kouder wordt, is het makkelijk om een verkoudheid of een griepje op te lopen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om zo snel mogelijk ervan af te komen. Zo wordt er weleens gezegd dat je er net zo snel weer af kunt komen door de sportschool of sauna in te duiken.

Je zou een verkoudheid of griep eruit kunnen zweten, maar is dat eigenlijk wel zo?

Thuisblijven bij verkoudheid en griep

Ten eerste raden we het absoluut af of naar de sportschool, sauna of een andere plek te gaan waar je mensen kunt aansteken wanneer je last heb van verkoudheidsklachten. In het licht van de huidige coronamaatregelen is het het best om gewoon thuis te blijven. Hoewel er geen geneesmiddelen bestaan, zijn er wel wat huishoudelijke middeltjes die het leed kunnen verzachten. Neem bijvoorbeeld kruidenthee met honing bij een zere keel, of een rauwe ui om ervoor te zorgen dat je verstopte neus een stuk minder heftig wordt. Daarnaast zegt men weleens dat je het verkoudheidsvirus eruit kunt zweten, maar helaas gaat die vlieger volgens deskundigen niet op.

Door je hele lijf

Als je een virusje te pakken hebt, verspreidt het zich snel door je hele lichaam, legt Janejira Chaiyasit van de Colombia University School of Nursing uit aan Refinery29.Dit betekent dat het virus zich uiteindelijk in verschillende cellen bevindt, waardoor het lastig wordt om de bacteriën uit je lijf te krijgen zonder medicatie. Je lichaam aan het werk zitten is dus niet genoeg: “Het is onwaarschijnlijk dat je volledig van een virus af kunt komen door je lichaamstemperatuur te verhogen en het er als het ware uit te zweten.” Een verkoudheid of griep eruit zweten werkt waarschijnlijk dus niet.

Het zit zo: als je lichaamstemperatuur stijgt, krijgt je brein een seintje dat de boel moet worden afgekoeld. Dat is de schone taak van je zweetklieren. Met het vocht dat je lichaam door transpiratie verliest, zou wel een minuscule hoeveelheid gifstoffen meegaan. Maar helaas niet in zo’n hoeveelheid dat het je gezondheid kan verbeteren.

Lees ook:

Zo kun je voeding gebruiken om je immuunsysteem te versterken

Koorts

Als het virus te lang in je lichaam blijft hangen, kan het van kwaad tot erger worden en uiteindelijk resulteren in koorts. Krijg je daar last van, dan doet je lijf er alles aan om de verkoudheid naar buiten te werken. Onder andere door de lichaamstemperatuur te verhogen. Volgens Chaiyasit is het een verdedigingsmechanisme van het lichaam; je immuunsysteem bereidt zich voor op het bestrijden van het virus door noodzakelijke afweercellen aan te maken. Als het virus is aangepakt, normaliseert je lichaamstemperatuur. En dán ga je zweten.

Je zou denken dat je de zaak een handje de goede kant op kunt helpen door de lichaamstemperatuur omhoog te stuwen en je lijf vervolgens af te laten koelen, bijvoorbeeld met een bezoekje aan de sauna. Toch heeft dat niet hetzelfde effect, aldus de deskundige. Of het virus wel of niet in leven blijft, heeft namelijk te maken met verschillende factoren waar de lichaamstemperatuur er maar één van is.

Hydrateren

Af en toe sporten kan wél voordelen hebben: “Sporten bevordert je doorbloeding, wat kan helpen om je immuuncellen op de juiste plek te krijgen om het virus actief aan te pakken,” legt Chaiyasit uit. “Maar,” zo waarschuwt ze, “span je niet te vaak, te veel of te lang in. Dat zou kunnen leiden tot uitdroging.” Wat je het best kunt doen als je ziek bent? “Het verstandigst is om je lijf de rust te geven. Alleen dan kan je lichaam zich concentreren op het bestrijden van het virus. Vergeet daarnaast niet voldoende water te drinken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

In Margriet 49, die nu in de winkel ligt, staat een volledig dossier over ontspullen en opruimen met nog véél meer handige tips van experts. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Bron | Refinery29.uk, gezondheidsnet.nl

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden