Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je écht van je kattenallergie afkomen door veelvuldig contact met katten?

kattenallergie.jpg

Heb je eindelijk je droomman gevonden, blijkt hij allergisch te zijn voor je kat. In een ideale wereld zou je zowel je man als je kat houden. En wellicht zit die mogelijkheid er wel in. Beweerd wordt, dat een kattenallergie minder wordt door veelvuldig contact met een kat. Maar klopt deze bewering echt?

Als we internist-allergoloog Maurits van Maaren moeten geloven niet. Een allergie zit namelijk wat complexer in elkaar, zo vertelt hij in de Volkskrant.

Wat is een allergie?

Ongeveer 15 procent van de bevolking heeft last van een allergie tegen huisdieren, pollen of huisstofmijten. Een groot deel van deze allergieën bestaat uit een combinatie van al deze drie. Zo’n allergie kenmerkt zich vaak door een loopneus of verstopte neus, niezen, geïrriteerde ogen en soms zelfs kortademigheid. De oorzaak van een kattenallergie is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten. Een kat scheidt deze eiwitten uit via klieren en verspreidt ze via huidschilfers of urine. In reactie op deze ‘allergenen’ maakt het lichaam afweerstoffen aan, waaronder histamine, maar ook stoffen die een chronische allergische ontsteking van ogen, neusslijmvlies en luchtwegen veroorzaken.

Lees ook: katten houden écht meer van hun baasjes dan we denken

Waarom blootstelling niet helpt

Allemaal klachten die niet bepaald fijn zijn en waar je niet langdurig op zit te wachten, toch? Helaas helpt een frequente blootstelling aan katten niet tegen zo’n allergie. “Een allergie ontwikkel je meestal al op kinderleeftijd, dan wordt namelijk het immuunsysteem afgesteld, en zodra je haar eenmaal hebt, gaat een allergie niet meer vanzelf over,” zo legt Van Maaren uit. Het kan volgens hem wel zo zijn dat de allergie mild blijft, maar het risico is ook dat het juist erger wordt. Met als gevolg dat men allergische astma of verergerde aanvallen krijgt. “In die heftigste vorm zijn symptoombestrijders, zoals oogdruppels en inhalatiemedicatie nauwelijks nog effectief. Vandaar dat juist het omgekeerde wordt geadviseerd: zo min mogelijk blootstelling aan allergenen,” aldus van Maaren.

Andere oplossing

Dit betekent echter niet dat je één van je grote liefdes nu moet dumpen. Er bestaat namelijk wél een manier om het immuunsysteem te herprogrammeren, namelijk door middel van immuuntherapie. Bij deze vorm van therapie krijgt de allergische persoon het betreffende allergeen één keer in de vier weken onderhuids ingespoten, of  dagelijks in smelttabletvorm toegediend. Het immuunsysteem maakt dan afweerstoffen aan die de allergenen wegvagen. Daardoor wordt de allergische reactie geblokkeerd of verhinderd, zo legt allergie-onderzoeker Willem van de Veen uit. Ook worden er regulerende immuuncellen aangemaakt, die het immuunsysteem wat toleranter maken voor het allergeen. Zo lang je deze therapie blijft volgen, blijft het effect van kracht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Volkskrant 
Beeld | iStock

Ook interessant