null Beeld

Kun je echt hoofdpijn krijgen van onweer?

Flink last van hoofdpijn en is er onweer opkomst? Voor veel mensen gaan die twee hand in hand. Zeker migrainepatiënten lijken hier erg gevoelig voor te zijn. Hoe komt het dat je last krijgt van hoofdpijn zodra het weer omslaat?

Geen weerbericht meer nodig: heb je hoofdpijn? Ga dan maar vast schuilen.

Hoofdpijn door onweer

Hoewel je heel vaak hoort dat mensen last van hoofdpijn krijgen zodra er onweer onderweg is, is wetenschappelijk onderzoek schaars. Een onderzoek van University of Cincinnati College of Medicine uit 2013 toont aan dat zo’n 35 tot 45 procent van de deelnemers bij onweer echt meer last kregen door onweer. Vooral mensen met migraine hebben hier, zo bleek ook uit het onderzoek, meer last van. Voor migrainepatiënten bleek het risico op hoofdpijn bij onweer 31 procent hoger. En ook neuroloog Michel Ferrari ziet deze relatie tussen onweer en hoofdpijn regelmatig bij zijn patiënten. Aan RTL Nieuws legt Ferrari uit dat de migraineaanvallen en hoofdpijn waarschijnlijk gestimuleerd worden door de elektrische lading en de verandering van de luchtdruk bij onweer.

De impact van elektrische lading op je hersenen

Bij onweer ontstaan ladingsverschillen tussen de wolken en de aarde of wolken onderling. Als dit verschil te groot wordt, ontstaat er bliksem. Dat geeft aan dat er tijdens een onweersbui veel elektrische lading in de lucht hangt. Dat legt William Huizinga van Buienradar aan RTL Nieuws uit. Door die elektrische lading in de lucht worden zenuwen in delen van je hersenen plotseling actief en daarna minder actief. Die wisseling kan een migraineaanval uitlokken.

Lees ook: Dít gebeurt er in je hoofd als je migraine hebt

Verandering van de luchtdruk

Uit een ander Amerikaans onderzoek van de National Headache Foundation bleek dat zeven op de tien mensen hoofdpijn krijgt bij een plotselinge omslag van het weer. Dat komt naast de verandering van temperatuur en luchtvochtigheid door de verandering van de luchtdruk. En ook bij onweer verandert de luchtdruk. Eerst stijgt de luchtdruk in extreme mate en vervolgens daalt dit weer heel sterk. Dat dit voor hoofdpijn zorgt komt waarschijnlijk omdat in je hoofd verschillende holtes zitten. De druk tussen die holtes kan bij een wisseling van de druk in de lucht ook veranderen. Die verandering van druk merk je bijvoorbeeld ook in het vliegtuig. Toch is het niet zo dat je automatisch hoofdpijn of een migraineaanval krijgt bij onweer. Het verschilt volgens Ferrari namelijk per migrainepatiënt wat een aanval uitlokt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest, RTL Nieuws, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden