Kun je echt geconstipeerd raken van bananen?
Er wordt vaak gezegd dat je moet oppassen met het eten van bananen, omdat dit voor constipatie kan zorgen. Het gevolg zou pijnlijke darmen en moeite met naar de wc gaan zijn. Maar is dit eigenlijk wel waar, of kun je zonder zorgen de dag starten met een banaan door je yoghurt?
We leggen het je in dit artikel uit.
Hardnekkig fabel
"Het is een hardnekkige fabel dat bananen verstopping veroorzaken," aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum. "In bananen zitten veel vezels en die zijn juist goed voor je darmen. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm. Ze komen onveranderd aan in de dikke darm, waar ze door de darmbacteriën worden bewerkt (gefermenteerd, red.). Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren. Bananen zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en bevorderen je stoelgang."
Gezondheidsvoordelen
Vrezen voor het eten van bananen hoeft dus echt niet. Er zitten namelijk allerlei gezondheidsvoordelen aan. Zo bevatten ze van nature veel kalium, een stof die een bloeddrukverlagende werking heeft én je energie geeft. De vele vezels in banaan zorgen er ook nog eens voor dat je stoelgang juist beter gaat dan slechter. Het Voedingscentrum adviseert zo’n 30-40 gram voedingsvezels per dag te eten; met een kleine banaan krijg je er al ongeveer 1,9 gram binnen.
Lees ook:
Hoe gezond is een bananenbrood eigenlijk?
Geel of groen, wat bananen doen
Wel kunnen bananen voor andere darmongemakken zorgen. Onrijp bevatten ze namelijk veel onverteerbaar zetmeel, ook wel resistent zetmeel genoemd. "Dit type zetmeel is een soort vezel en draagt dus ook bij aan een goede stoelgang," zegt de woordvoerder. Omdat onrijpe bananen relatief veel van dit zetmeel bevatten, is dat extrahard werken voor de darmbacteriën in de dikke darm. "Tijdens het fermentatieproces komen dan ook gassen vrij die bij sommige mensen voor buikpijn en winderigheid kunnen zorgen. Maar dat is heel iets anders dan verstopping."
Beeld | iStock
Bron | AD, Voedingscentrum