null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je echt afvallen onder hypnose? Dít wil je weten over de virtuele maagband

Wil je afvallen, maar haalt diëten en sporten niks uit en vind je een maagverkleining te heftig? Misschien is afvallen onder hypnose iets voor jou.

Deze hypnotherapie klinkt heel mysterieus - en is dat tot op zekere hoogte ook - maar volgens ervaringsdeskundigen wérkt het wel.

Wat is hypnotherapie?

Allereerst is het goed om te weten wat hypnotherapie precies inhoudt. Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische (lichamelijke klachten die door psychische klachten worden veroorzaakt) aard. Het gebruik van hypnose vormt de basis van deze therapie. Op de site van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten wordt ook verteld dat een erkende hypnotherapeut gebruik maakt van therapievormen waarvan de werking is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek.

Afvallen onder hypnose

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn en tegelijkertijd een beetje griezelig: afvallen onder hypnose. Maar eigenlijk is het veel minder spannend dan een maagverkleining. Dat is een heel ingrijpende operatie. En precies die operatie wordt in een van de vier sessies van de hypnotherapie nagebootst. Daaraan vooraf gaan hypnoses en opdrachten die zich focussen op je streefgewicht, het doel dat je voor ogen hebt en welke levensstijl daarbij past. En er wordt ook extra aandacht besteed aan het hele emotionele proces rondom het afvallen. Je denkpatroon wordt kritisch onder de loep genomen.

Virtuele maagband

Er wordt bij afvallen onder hypnose ook gesproken van een virtuele maagband. Door hypnose zou de maagbandoperatie in een ziekenhuis levensecht lijken. Terwijl jij op de ligstoel van de hypnotherapeut ligt, word je dus zó gehypnotiseerd dat je ervan overtuigd bent dat je in het ziekenhuis ligt. Mét geluiden en geuren van een ziekenhuis op de achtergrond. En vervolgens loop je voor je gevoel dus met zo'n maagband weer naar buiten. Alleen dan minus alle complicaties die na zo'n daadwerkelijke operatie kunnen optreden.

Lees ook:

Esther onderging een maagverkleining: 'Veel mensen denken dat ze vanzelf gelukkig worden als ze eenmaal slank zijn'

Onvoldoende wetenschappelijk bewijs

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat een virtuele maagband werkt. Sheila Granger, de bedenker van de virtuele maagband, kan er alleen maar bij zweren. "De virtuele maagband is geen dieet. De methode helpt de cliënt om realistische en gezondere gewoonten te ontwikkelen die je ook op de lange termijn kunt volhouden." Na een rondgang op internet komen we flink wat positieve verhalen van ervaringsdeskundigen tegen.

Ervaringen met afvallen onder hypnose

'Niks is verboden'

Zoals die van Jessica Bremer. Zij moest om medische redenen afvallen, maar dat lukte met geen enkel dieet. Ze wilde een ingrijpende maagverkleining voorkomen. Op zoek naar een alternatief stuitte ze op de virtuele maagband. Ze viel vervolgens in vijf maanden tijd 25 kilo af. "De kracht van deze methode is dat er geen dieet aan vastzit. Het wordt niet verboden om bepaalde dingen wel of niet te eten. Want juist als je denkt 'ik mag het niet', dan wil je het", verklaart ze tegenover NU.nl.

'De eerste tien kilo zijn als vanzelf verdwenen'

"Ik ben in balans: niet alleen voor wat betreft mijn gewicht, maar ook in mijn hoofd", valt er te lezen op de site van Beautiful Mind, een praktijk voor hypnotherapie en mindsetcoaching. "De eerste tien kilo zijn als vanzelf verdwenen zonder dat het me moeite heeft gekost en er is letterlijk ruimte in mijn hoofd ontstaan voor andere dingen."

'Het gevoel en resultaat zijn onbetaalbaar'

Ook Miek (29) uit België is positief. 'Ik ben vijf kilo afgevallen en voel me fantastisch. Ik ben gemotiveerd, voel me beter in mijn vel en wil gewoon mijn doel écht behalen. Deze keer voel ik gewoon in elke vezel van mijn lichaam dat het me gaat lukken! En ook van de weg ernaar geniet ik van elke fase', laat ze weten op haar blog. 'Een virtuele maagband mag dan wel prijzig zijn, het gevoel en resultaat dat je ermee bekomt is gewoonweg onbetaalbaar!'

Kritiek

Maar er klinken niet alleen maar positieve verhalen over afvallen onder hypnose. Zo wordt het kwakzalverij genoemd op de site van Kassa. En dat prijskaartje waar Miek het over had, is nu eenmaal flink met zo'n 120 euro per sessie tot 799 euro voor het hele traject. Nu wordt hypnotherapie steeds meer omarmd en vergoed door zorgverzekeringen. Je zult dus bij jouw zorgverzekering moeten informeren hoeveel je vergoed kunt krijgen.

Lees ook:

Dit is het dieet waarmee Adele zo veel is afgevallen

Hypnotherapie als ondersteuning, niet als dé oplossing

Of hypnotherapie een gezonde manier is om af te vallen, is nog de vraag. Er is dus wetenschappelijk bewijs, maar nog veel te weinig en niet voor de langere termijn. Gezond eten en genoeg bewegen blijven ontzettend belangrijk en je zou zo'n hypnotherapie meer als ondersteuning daarvan moeten zien, bepleit obesitaschrirug Simon Nienhuijs tegenover LINDA.nl. Hij vertelt dat mensen met een overgewicht tot een BMI van 30 wellicht het meeste baat hebben bij de hypnose.

Skip de huisarts niet

Als je overgewicht hebt en wilt afvallen, skip dan zeker ook de huisarts niet. Wellicht heb je iets onder de leden of wil je dit simpelweg uitsluiten voordat je aan de afvalhypnose begint. En geef een diëtist ook de kans. Bovendien: "De kans dat iemand duurzaam afvalt en na twee jaar nog steeds op gewicht zit ligt ergens tussen de 1 en de 5 procent", zegt obesitaschirurg Yair Acherman tegen NU.nl. Het is dus aan jou de taak om te beslissen of je de poging je geld waar vindt.

Bron | NBVH, NU.nl, LINDA.nl, Hypnose Centrum

Beeld | Getty Images

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden