Kun je door gezonde voeding diabetes type 2 vermijden?
Veel mensen in Nederland, en dan met name ouderen, kampen met diabetes type 2. Maar wat is nu precies de connectie tussen gezonde voeding en diabetes type 2? Of bestaat die connectie überhaupt niet, en heb je bij erfelijkheid gewoon pech?
We zochten het voor je uit.
Diabetes type 1 en type 2
Diabetes type 2 wordt ook vaak ouderdomsdiabetes en ouderdomssuiker genoemd. Het woord ouderdom verraadt al dat ouderen veel aanleg voor dit soort diabetes hebben: toch is de naam misleidend. Ook jonge mensen kunnen te maken krijgen met diabetes type 2. Bovendien heeft diabetes type 2 niet alleen met suiker te maken, dus ook het woord 'ouderdomssuiker' klopt niet. Het wordt vaak gedacht dat diabetes iets is wat je overkomt, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot diabetes type 1 is het mogelijk om diabetes type 2 te voorkomen of verhelpen.
Ontstaan van diabetes type 2
Als je diabetes type 2 wil voorkomen is je voeding een van de belangrijkste factoren. Diabetes heeft namelijk een sterk verband met overgewicht, obesitas en een ongezonde levensstijl. Wanneer er langdurig ongezond gegeten en weinig bewogen wordt, raken de automatisch processen in het lichaam die eetlust en vertering regelen verstoord. De productie van insuline wordt steeds ongevoeliger (insulineresistentie), en wordt daarom enorm hoog. Andere processen, zoals vetverbranding, worden hierdoor onderdrukt. Met als gevolg dat het lichaam meer vet opslaat en dat er door de hoge suikerverbranding een constante honger is naar energie.
Diabetes type 2 en gezonde voeding
Diabetes type 2 onder controle krijgen doe je door af te vallen en je bloedglucose te laten dalen. Het komt bij veel diabetespatiënten voor dat ze geen medicatie meer nodig hebben wanneer ze genoeg afvallen. Gewichtsverlies van vijf tot vijftien procent heeft al een positieve invloed op de bloedsuikerwaarden, insulinegevoeligheid en cholesterolgehalte.
Lees ook: Déze invloed heeft diabetes (en prediabetes) op je hersenen
Welke voeding dan?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je in het geval van diabetes type 2 niet ineens veel minder gaan eten. Je moet vooral ánders eten: kies producten die geen invloed hebben op je insulineproductie en glucoseregulatie, en die je bloedsuikerspiegel doen dalen. Maar die óók genoeg energie geven waar je lichaam om vraagt. Wat voor producten dit dan zijn? Alles wat goedgekeurd is op de schijf van vijf. Dus: veel groente, fruit en vezels, en zo min mogelijk bewerkte producten, zout, en suikers. Vlees is ook een grote boosdoener wat diabetes type 2 betreft. Als je toch niet zonder kan, koop je het best een mager stukje onbewerkt vlees, zoals biologische kipfilet. Ga verder voor lekkere seizoensgroenten, yoghurt en koffie, want ook die verlagen het risico op diabetes type 2.
Meerdere maaltijden
Niet alleen wát je eet is belangrijk, maar ook de manier waarop je eet. In één keer een enorme maaltijd naar binnen werken en de rest van de dag niets meer eten helpt je misschien wel om af te vallen, maar heeft een averechts effect bij diabetes. Het probleem bij diabetes type 2 is namelijk dat het lichaam geen grote hoeveelheden koolhydraten en suikers kan verwerken. Je kunt deze dus beter in kleinere maaltijden over de dag verdelen. De beste manier om dit te doen is door drie maaltijden te nuttigen (ontbijt, lunch, diner) en drie à vier tussendoortjes. Wel gezonde tussendoortjes, natuurlijk.
Andere belangrijke factoren
Als jij altijd goed op je voeding let kan dit dus wel degelijk het verschil maken. maar het is niet het enige waar je aan moet denken. Ook dagelijkse wandelingen of een rondje hardlopen kunnen de kans op diabetes verkleinen. Natuurlijk hoort niet roken ook in het rijtje thuis. Wanneer je deze gezonde levensstijl nastreeft, is de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 een stuk kleiner.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Diabetes Fonds, Keerdiabetesom.com, Voedingscentrum
Beeld | iStock
d