Kun je de kans op nierstenen verkleinen met voeding? Zo zit dat Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kun je de kans op nierstenen verkleinen met voeding? Zo zit dat

Nierstenen zijn kleine kristallen of steentjes die ontstaan als afvalstoffen niet volledig afgevoerd worden door onze urine. Zo’n niersteen kan zorgen voor een heftige pijn in je zij of (onder)buik, die je liever voorkomt. Kun je de kans op nierstenen verkleinen door op je voeding te letten?

Urine zit vol met afvalstoffen die afgevoerd worden door te plassen. In de nier kunnen kristallen ontstaan als de afvalstoffen niet helemaal oplossen in de urine. Die kristallen worden ook wel nierstenen genoemd. Zijn ze klein? Dan kun je ze volgens het Diakonessenhuis uitplassen. Maar zo’n steentje kan ook blijven steken in de urinewegen, wat vervelende klachten veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een niersteenaanval.

Nierstenen voorkomen

Nierstenen helemaal vermijden is lastig, zeker als ze veel in je familie voorkomen of als je vaker nierstenen hebt gehad. Toch zijn er wel zaken die de kans op nierstenen verkleinen. Aanpassingen in je dieet kunnen bijvoorbeeld al een verschil maken.

1. Drink voldoende water

Als je de kans op nierstenen wilt verkleinen, moet je voldoende water drinken. En dat is eigenlijk heel logisch: als je niet genoeg drinkt, is er ook minder urine om uit te plassen. Hierdoor lossen afvalstoffen minder goed op, waardoor de kans op nierstenen wordt vergroot. Ben je niet zo’n fan van water of wissel je dit liever af met ander drinken? Dan is sinaasappelsap volgens Healthline een goed alternatief. Dit bevat citroenzuur, wat de vorming van nierstenen mogelijk tegengaat. Het advies is om in elk geval 2,5 tot 3 liter per dag te drinken. Controleer of je urine lichtgeel van kleur blijft, dan krijg je genoeg vocht binnen.

2. Beperk de inname van eiwit

Met name dierlijke eiwitten kunnen de kans op nierstenen vergroten. Dit betekent niet dat je helemaal geen eiwitten meer kunt eten, maar probeer de inname te beperken tot 0,8 tot 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Om de inname van dierlijk eiwit te beperken moet je vooral letten op de hoeveelheid vlees, kip, vis, melkproducten en kaas die je eet. Het advies dat het Antonius Ziekenhuis geeft, is niet meer dan één tot twee plakjes vleeswaren en één portie vlees (100 gram rauw of 75 gram bereid) of maximaal vier melkproducten per dag.

3. Eet niet te veel zout

Een voedingspatroon waarin veel zout zit, verhoogt de kans op nierstenen. Probeer daarom niet meer dan zes gram zout per dag te gebruiken. Deze hoeveelheid klinkt als heel weinig, maar in veel producten zit al zout. Als je kookt met bouillon(tabletten), ketjap of kruidenmixen, hoef je vaak niet meer zout toe te voegen. Vind je het lastig om je zoutinname te verminderen? Laat zout dan achterwege als je een warme maaltijd gaat maken en probeer weinig bewerkte producten te eten. Daar zit vaak veel zout in.

4. Te veel vitamine C

Gebruik je vitamine C-supplementen? Ga dan na of dit wel echt nodig is. Een teveel aan vitamine C in de urine kan de kans op steenvorming vergroten. Over het algemeen krijg je met een gevarieerd voedingspatroon voldoende vitamine C binnen en is het slikken van een supplement niet nodig. Houd je, als je toch een supplement slikt, aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

5. Drink niet te veel alcohol

Tijdens het weekend met een glas wijn op de bank ploffen kan heerlijk zijn, maar als je de kans op nierstenen wilt verkleinen is dit niet verstandig. Drink in elk geval niet meer dan twee tot drie glazen alcoholische drank per dag. Liever drink je niet elke dag.

Andere adviezen

Er zijn verschillende soorten nierstenen waar je last van kunt hebben. In 85 tot 90 procent van de gevallen gaat het om calciumstenen, maar je kunt ook calciumstenen, struvietstenen, urinezuurstenen of cystinestenen hebben. De algemene adviezen die hierboven staan, kun je altijd volgen. In sommige gevallen gelden er aanvullende adviezen, die afhankelijk zijn van het soort niersteen dat je hebt. Hiervoor kun je het best informeren bij je arts.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden