Margriet logo
Keelpijn warme koude dranken  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je bij keelpijn beter warme of koude dranken drinken?

Heb je last van keelpijn? Dat kan heel vervelend zijn, omdat hierdoor bijvoorbeeld maar met moeite kunt slikken. Toch is veel drinken heel belangrijk voor je herstel. Maar kun je bij keelpijn dan beter warme of koude dranken drinken?

Thee met honing of juist zuigen op een ijsklontje: welk van deze adviezen werkt nou het beste?

Warme of koude dranken drinken bij keelpijn

Heb jij wel eens de tip gekregen om veel ijswater te drinken bij keelpijn, maar ook gehoord dat je het beste warme thee kunt nemen? Dat klinkt nogal tegenstrijdig. Toch hebben beide voordelen.

Koude dranken

Koude dranken drinken en zuigen op ijsklontjes zorgen er voor dat de pijn tijdelijk licht wordt verdoofd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voor een korte periode weer even slikken zonder pijnklachten. Dit advies werkt dus vooral als je door de keelpijn moeite hebt met slikken. Daarnaast kan het een kriebel in je keel ook tijdelijk onderdrukken.

Warm dranken

Warme dranken en soep zorgen juist voor een verzachtend effect en helpen je om slijm op te hoesten. Dit werkt dus vooral goed bij vastzittende hoest. Daarnaast helpt de warmte de spieren in je keel beter te ontspannen, waardoor je pijnklachten tijdelijk wordt verzacht. Let wel op: te hete dranken kunnen de keel juist irriteren. Hierdoor kunnen ze de ontsteking zelfs verergeren. Daarom zijn lauwwarme dranken beter.

Veel drinken en rusten

Of je voorkeur nou uitgaat naar warme of koude dranken, het is sowieso belangrijk om bij keelpijn veel te drinken. Het liefst minimaal 8 tot 10 glazen op een dag. Dit helpt om je mond en keel goed vochtig te houden. Om een kriebel in je keel te onderdrukken kan het ook helpen om op een snoepje te zuigen. En daarnaast helpt voldoende rusten ook om sneller van je keelpijn af te komen. Dat betekent niet alleen goed slapen, maar ook je stem laten rusten door minder te praten. Probeer niet te fluisteren, want dat kost juist meer kracht.

Wat moet je niet drinken bij keelpijn?

Er zijn ook een paar dranken die je beter kunt vermijden bij keelpijn. Hele zure dranken, bijvoorbeeld met veel citroensap erin, kunnen de keel irriteren. Daarnaast kunnen alcoholische dranken je klachten ook verergeren. Dit kun je dus beter laten staan.

Bron | Gezondheid.be, Medipedia, Thuisarts

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden