null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Kun je beter voor of na je vaccinatie paracetamol innemen?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat je van het coronavaccin last kunt krijgen van bijwerkingen. In de meeste gevallen gaat het om klachten zoals pijn op de prikplek, spierpijn of hoofdpijn. Daarom adviseren veel instanties om paracetamol te slikken, maar kun je dat dan beter voor of na je vaccinatie doen?

En heeft het slikken van paracetamol invloed op de werkzaamheid van het vaccin?

Paracetamol voor of na je vaccinatie innemen

In de podcast van BNR adviseerde ic-arts Diederik Gommers om uit voorzorg tegen bijwerkingen paracetamol voor je vaccinatie in te nemen. Gommers legt uit dat hij dat bijvoorbeeld ook doet als hij weet dat er bij een bezoek aan de tandarts geboord gaat worden. Toch trekken twee artsen van Dokter Media dit advies in twijfel en trok het Belgische blad Knack ook een andere conclusie: je kunt paracetamol beter na je vaccinatie innemen dan voor de prik.

Invloed op je antilichamen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat als je vlak voor een vaccinatie paracetamol slikt, je lichaam na de prik minder antistoffen aanmaakt. Het zou kunnen dat je door minder antistoffen ook minder afweer tegen het virus zou opbouwen, al is daar nog meer onderzoek voor nodig. Na een herhalingsdosis van een vaccin, dus bij een tweede prik, bleek uit een onderzoek iedereen even goed beschermd. Maar hierbij ging het wel om andere vaccins dan die tegen corona en de studie werd uitgevoerd bij kinderen. Het onderzoek naar het coronavaccin loopt nog.

Lees ook: Eén of twee paracetamol? Zo gebruik je pijnstillers het beste

Een paracetamol bij klachten

Het is dus nog niet helemaal duidelijk of een paracetamol voor je vaccinatie in plaats van na de prik echt aanzienlijk effect heeft op je antistoffen. Als je toch liever het zekere voor het onzekere wil nemen, slik dan pas een paracetamol na de prik als je last krijgt van klachten, zoals spierpijn, hoofdpijn of pijn op de prikplek. De WHO en de Amerikaanse Centra voor Ziektecontrole en Preventie CDC zien beide geen probleem als je na je vaccinatie een paracetamol inneemt.

Bron | Plusonline

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden