null Beeld

Kun je als volwassene nog over hooikoorts heen groeien?

Niesbuien, jeukende ogen, kriebels in je neus: als je last hebt van hooikoorts, komen al deze symptomen je bekend voor. Als kind kun je vaak nog over zo’n allergie heen groeien, maar kun je dat als volwassene ook nog?

Hoewel er miljoenen mensen zijn met hooikoorts, is er nog veel onduidelijk over hoe het ontstaat en of je er ook weer af kunt komen.

Immuunsysteem

Hooikoorts ontstaat meestal tussen je tiende en je dertigste levensjaar. Net als de meeste allergieën heeft ook een pollenallergie een periode waarin de klachten steeds meer opbouwen. De reactie die het immuunsysteem heeft tegen het stuifmeel wordt in de loop van de tijd erger, waardoor je steeds meer merkbare symptomen krijgt. Waarom die pollenallergie precies ontstaat is nog niet duidelijk, waardoor het volgens specialisten ook lastig is om te ontdekken hoe je over hooikoorts heen kunt groeien.

Over hooikoorts heen groeien

Om een nog onbekende reden merken veel mensen dat ze na hun vijftigste minder last hebben van hooikoorts. Waarschijnlijk komt dat door ons immuunsysteem, dat constant aan het veranderen is. Bij een allergie voor pollen wordt je immuunsysteem getriggerd zonder dat daar écht een reden voor is. Je lichaam beschouwt pollen onterecht als een schadelijke stof, en gaat daarom histamine aanmaken. Dat zorgt voor die allergische reactie. Als je over je hooikoorts heen groeit, went je lichaam dus aan dat allergeen. Meestal merken mensen dat dat zo’n twintig tot zelfs veertig jaar duurt, waardoor het dus zo zou kunnen zijn dat veel mensen rond hun vijftigste minder klachten hebben.

Lees ook: Dít is dus waarom niet iedereen op hetzelfde moment last heeft van hooikoorts

Ouder worden

Sowieso geldt: hoe ouder je wordt, hoe minder groot de kans is dat je nog last hebt van die klachten. Dat zegt allergoloog Adam Fox, van het Guy’s & St Thomas’ Hospital in Londen. De meeste mensen hebben tegen de tijd dat ze een jaar of zeventig zijn volgens Fox dan ook helemaal geen last meer van hooikoorts. Dus ja, zélfs als je zeventig bent kun je nog over hooikoorts heen groeien. Hoe ouder je wordt, hoe minder actief je immuunsysteem meestal is. Daarom zullen die reacties minder erg zijn, of kun je dus zelfs op die leeftijd eindelijk van je hooikoorts af zijn.

Later pas ontwikkelen

Helaas kan het ook nog altijd andersom gebeuren. Er zijn steeds meer mensen die als tiener of twintiger nooit hooikoorts gehad hebben, en vanaf hun veertigste ineens niet meer naar buiten kunnen zonder een enorme niesbui te krijgen. Volgens Fox komt dit steeds vaker voor. De redenen daarvoor worden nog onderzocht, maar het zou ook hier weer te maken hebben met het constant veranderende immuunsysteem.

Bron | BBC, The Independent, NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden