Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je allergisch zijn voor Chinees eten?

m06-wokken-japans-17chkopieg.jpg

In Chinees eten zit vaak veel ve-tsin, ook wel bekend als de smaakversterker glutamaat, of E621. Sommige mensen hebben het idee dat ze hier niet zo goed tegen kunnen. Kun je inderdaad allergisch zijn voor bapi pangang? 

In 1968 schreef de Amerikaanse professor Kwok in een brief in een wetenschappelijk blad dat hij na het eten van Chinese maaltijden soms last had van een overgevoeligheidsreactie. Hij stelde verschillende verklaringen voor, zoals een allergie voor stoffen in de sojasaus, het hoge zoutgehalte, wijn of glutamaat die aan de gerechten werd toegevoegd.

Veel onderzoek

Een jaar later suggereerden onderzoekers dat het werd veroorzaakt door de glutamaat. Sindsdien is veel onderzoek gedaan naar het bestaan van overgevoeligheid voor glutamaat. In een zorgvuldig uitgevoerd onderzoek kregen proefpersonen een hoge dosis glutamaat of een placebo. Toch kreeg geen enkele proefpersoon een overgevoeligheidsreactie. Zelfs de mensen die zelf aangaven overgevoelig te zijn, kregen geen klachten.

Enkele mensen wel lichte klachten bij ‘overdosis’

Een ander onderzoek uit 2016 liet zien dat sommige mensen wél lichte klachten kregen. Zoals hoofdpijn, een warm gevoel en een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Maar zij hadden meer glutamaat binnengekregen dan de veilige dagelijkse dosis van dertig milligram per kilo lichaamsgewicht. Zo’n hoeveelheid krijg je met een bezoekje aan de Chinees nooit binnen.

Ook in veel kant-en klaarmaaltijden

Merk je dat je overgevoelig reageert na een bezoekje aan de Chinees, dan kun je misschien beter ergens anders gaan eten. Glutamaat zit trouwens ook in veel kant-en klaarmaaltijden en hartige producten zoals kruidenmixen en bouillonblokjes. Deze producten vallen vanzelfsprekend buiten de Schijf van Vijf. Als je gezond eet, hoef je je volgens het Voedingscentrum dan ook geen zorgen te maken dat je te veel toegevoegd glutamaat binnenkrijgt.

Bron | Voedingscentrum, Gezondgids februari 2018
Foto | iStock

Ook interessant