Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze kruiden kunnen gevaarlijk zijn als je medicijnen gebruikt

kruiden-gevaarlijk-medicijnen-margriet.jpg

Je zou denken, omdat kruiden natuurlijk zijn, dat ze niet veel schade aan kunnen richten. Toch is dit niet altijd waar: het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt mensen voor een aantal populaire kruiden, die in combinatie met bepaalde medicijnen levensgevaarlijk kunnen worden.

Het gaat hierbij om doodnormale kruiden als groene thee en knoflook.

Verstoorde werking

Groene thee en knoflook? Ja, dat zijn kruiden die normaal weinig kwaad kunnen, maar toch reageren bepaalde medicijnen er niet goed op. Zo kunnen ze de werking van sommige medicijnen verminderen of juist versterken. Hierdoor wordt de balans verstoord, terwijl dit evenwicht juist zo belangrijk is voor medicijnen om goed hun werk te kunnen doen.

Lees ook:
Waarom je beter geen zware medicijnen kunt kopen zonder recept

Kurkuma en Sint Jans-kruid

Zo werd eerder al aangetoond dat kurkuma niet goed samen kan met een bepaald borstkankermedicijn, en Sint-janskruid zou de werking van chemotherapie verminderen. Daarnaast zou Sint-janskruid depressies kunnen verergeren, en kan niet in combinatie met antidepressiva worden gegeten.

Het CBG waarschuwt nu voor deze tien kruiden:

 1. Amerikaanse Ginseng
  Ginseng heeft een invloed op de bloedstolling en kan daarom ook niet in combinatie met bloedverdunnende medicijnen worden gebruikt. Dit verhoogt het risico op een hart- en herseninfarct.
 2. Danshen of rode salie
  Ook salie heeft een effect op de bloedstolling en kan niet worden gebruikt in combinatie met bloedverdunners.
 3. Geelwortel of kurkuma
  Zoals net al uitgelegd, gaat kurkuma niet goed samen met medicijnen tegen kanker, maar ook bloeddrukverlagers en ontstekingsremmers reageren op kurkuma.
 4. Groene thee
  Groene thee-kruiden kunnen niet worden gebruikt in combinatie met antipsychotica, foliumzuur en hart- en vaatmedicijnen.
 5. Japanse notenboom ofwel ginkgo
  Ginkgo-kruiden gaan niet goed samen met medicijnen als diabetesmiddelen, maagzuurbestrijders, pijnstillers, hart- en vaatmedicijnen, bloedverdunners en antipsychotica.
 6. Knoflook
  Knoflook kan, net als ginseng, een remmend effect op de bloedstolling hebben. In combinatie met bloedverdunnende medicijnen kan dit inwendige bloedingen veroorzaken.
 7. Mariadistel
  Dit kruid gaat niet goed samen met diabetesmiddelen, antibiotica, bloeddrukverlagers en hart- en vaatmedicijnen.
 8. Rode zonnehoed
  De rode zonnehoed kan leiden tot allergische reacties, welke ook van invloed kunnen zijn op de werking van medicijnen.
 9. Sint-janskruid
  Het Sint-janskruid gaat niet goed samen met orale anticonceptiemiddelen, antiobiotica, hiv-medicijnen, antidepressiva en kankermedicijnen.
 10. Valeriaan
  Dit kruid kun je beter vermijden wanneer je antidepressiva slikt.

Wil je een kruidenproduct of supplement gaan slikken, maar gebruik je ook andere medicijnen? Raadpleeg dan eerst altijd een arts. Voor een uitgebreide uitleg over de mogelijke gevaren van bovenstaande kruiden kun je kijken op de website van het CBG.

Bron | College ter Beoordeling van Geneesmiddelen
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant