Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Als je dan tóch wilt snacken: is een kroket of een frikandel gezonder?

als-je-dan-toch-wilt-snacken-is-een-kroket-of-een-frikandel-gezonder.jpg

Als we iets écht gezonds willen eten, gaan we natuurlijk niet naar de snackbar. Maar als je af en toe wel eens wilt snacken, waar kun je dan het beste voor gaan? We zochten uit of een kroket of juist een frikandel gezonder is.

Want hoewel je in de snackbar inmiddels uit héél wat snacks kunt kiezen, zijn deze twee nog steeds de echte klassiekers. Maar wat zit er precies in en wat is de ‘gezondste’ optie?

Wat zit er in een kroket?

Wat zit er eigenlijk in een kroket? Er gaan heel wat gekke verhalen rond, maar eigenlijk zijn de ingrediënten best duidelijk. Voor een kroket wordt van water, (rund)vlees, tarwemeel, kruiden en specerijen, vet, gelatine en kippeneipoeder een soort dikke ragout gemaakt. Deze wordt vervolgend omhuld met paneermeel voor het knapperige korstje, en klaar is de kroket.

Wat zit er in een frikandel?

Over de inhoud van een frikandel gaan mogelijk nóg meer broodje-aapverhalen rond. Paardendarmen, varkensogen.. Gelukkig blijkt dat anno 2021 echt niet meer waar te zijn. Een frikandel bestaat voor een groot deel (ongeveer veertig procent) uit kipseperatorvlees. Dit is het vlees dat achterblijft op de botten van de kip als de dijen, borsten en vleugels verwijderd zijn. Naast kip bestaat een frikandel verder voor zo’n dertig procent uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees. En daarnaast zit er natuurlijk nog paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien, smaakversterkers en water in.

Lees ook:
Is de ene calorie (on)gezonder dan de andere calorie?

Frikandel of kroket gezonder?

Hoewel snacks uit de frituurpan heel lekker zijn, zijn ze natuurlijk niet echt gezond. Maar op z’n tijd mag het best, en misschien wil je dan toch weten of de kroket of de frikandel gezonder is.  Het Voedingscentrum geeft de volgende voedingswaarden voor de kroket en de frikandel:

Voedingswaarden van één kroket (70 gram) versus één frikandel (85 gram)

Calorieën: in een kroket zitten gemiddeld 190 kcal, in een frikandel 200 kcal.
Vet: 11,6 gram in een kroket versus 14,6 gram in een frikandel.
Koolhydraten: 14,6 gram in een kroket en 5,2 gram in een frikandel.
Eiwitten: In een kroket zit 6,2 gram eiwit, in een frikandel gemiddeld zo’n 11,1 gram.
Zout: 0,95 gram in een kroket versus 1,81 gram in een frikandel.

Kleine verschillen

Let je op de koolhydraten? Dan kun je beter gaan voor een frikandel, want een kroket bevat maar liefst tien gram meer. Ook qua eiwitten doet de frikandel het iets beter, maar dat verschil is minimaal. Zoutarm zijn beide snacks zeker niet, maar op dit gebied doet de kroket het beter. Qua voedingswaarden zijn de verschillen eigenlijk maar minimaal, dus is het niet echt te zeggen of de kroket of de frikandel gezonder is.

Geniet ervan

Of het nu een kroket of een frikandel is, echt gezond zijn ze beide niet. Maar aan de andere kant: af en toe jezelf eens verwennen, is helemaal zo slecht nog niet. Als je het niet meerdere keren per week doet, zal af en toe eens snacken niet snel voor problemen zorgen. Heb je liever een kaassouffle, berenhap of juist een bamischijf? Ook die kun je best op z’n tijd eens eten, als het maar met mate is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Lekker Gezond, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Ook interessant