null Beeld

Krijg je van whitening tandpasta nou écht wittere tanden?

We poetsen ons suf met tandpasta met een beloofd whitening-effect, maar of onze tanden er nou echt witter van worden?

NU.nl vroeg het aan tandarts Richard Kohsiek. En hij valt meteen met de deur in huis: tanden horen niet eens wit te zijn.

Wittere tanden

Ons tandbeen is geelachtig van kleur. Het glazuur zit daar omheen, en dat is glasachtig met een lichte, blauwe gloed. Het geel kun je daardoorheen nog zien. "Het heeft vooral met de lichtval te maken of je geel ziet of wit", legt de tandarts uit. Je tanden worden geler naarmate je ouder wordt, en volgens Kohsiek zijn witte tanden vooral iets wat we zien bij bekende Nederlanders of in reclames. "Maar eigenlijk zijn gele tanden gezonder. Als je geel ziet, dan betekent het dat je veel en dik tandbeen hebt en dat je stevige tanden en kiezen hebt."

Gele aanslag wegpoetsen

Wel is het zo dat bepaalde dingen die we eten en drinken voor een gele aanslag op onze tanden kunnen zorgen. Dat laagje kun je er meestal afpoetsen, maar welke tandpasta je daarvoor gebruikt, maakt volgens de tandarts niet uit. "Ze zijn vrijwel allemaal hetzelfde. In whitening tandpasta's zit net wat meer schuurmiddel of een middel dat tandsteen tegengaat. Maar vaak zit dat ook in normale tandpasta. Als je iets op de tube plakt, denken mensen meteen dat het helpt."

Lees ook

Elektrisch tandenpoetsen of met de hand: wat is beter?

Verkleuringen

Het belangrijkste volgens Kohsiek is dat er fluoride in tandpasta zit. "Daarnaast moet je een goede tandenborstel hebben en regelmatig met een tandenstoker aan de slag. Dan ben je er wel." Maar die wittere tanden dan? Tussen en achter je tanden is het poetsen moeilijker, dus om de gele aanslag weg te halen kun je daarvoor naar de tandarts of mondhygiënist. Je kunt ook letten op de hoeveelheid eet- en drinkmomenten als je niet wilt dat verkleuringen in je glazuur trekken, stelt de tandarts. Voor écht wittere tanden is bleken de enige optie.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Kirsten Zijderveld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden