Twee handen in wollen trui die zich opwarmen bij de verwarming. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Krijg je het sneller koud als je ouder wordt?

Hoe koud of warm je het hebt hangt af van verschillende factoren zoals: hormonen, lichaamsgewicht, lichaamslengte, sporten en nog veel meer. Als je ouder wordt lijkt het vaak alsof je het sneller koud hebt, maar is dat ook zo?

Het regelen van je temperatuur gebeurt in de hersenen. De hypothalamus, onze inwendige thermostaat, zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur altijd ongeveer 37 graden is. Je huid en de cellen in je hersenen proberen vervolgens om deze temperatuur vast te houden. Ze kijken waar de kou of warmte zit in je lichaam en zorgen ervoor dat de haar- en bloedvaten zich verkleinen om de warmte vast te houden of vergroten om de warmte lost te laten.

Vrouwen hebben het sneller koud dan mannen

Vrouwen hebben meer oestrogeen dan mannen, een belangrijk hormoon wat betreft je lichaamstemperatuur. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de hoeveelheid oestrogeen waardoor de lichaamstemperatuur dan gemiddeld één graad lager is dan normaal. Ook is gebleken dat er bij vrouwen minder bloed stroomt naar het uiteinde van het lichaam. Daardoor worden de organen van extra warmte voorzien, wat tot gevolg heeft dat vrouwen eerder last hebben van koude handen en voeten.

Daarnaast hebben vrouwen vaak minder spiermassa dan mannen. Spieren wekken warmte op zodra ze in beweging komen, dus hoe meer spiermassa, hoe meer warmte.

Hoe ouder, hoe kouder

Het is inderdaad zo dat je het sneller koud kunt hebben zodra je ouder wordt. Dit komt onder andere doordat de sensoren in je lichaam langzamer reageren en je haar- en bloedvaten zich minder goed kunnen aanpassen. Hierdoor reageert je lichaam in de winter wat langzamer en houd je de warmte minder goed vast. Daarnaast zijn er nog andere redenen. Vanaf je dertigste neemt je spiermassa, die je juist warm houdt, langzaam af. Ook hebben ouderen het vaak sneller koud doordat ze niet gezond, of te weinig eten. Vet zorgt er namelijk voor dat je warmte vasthoudt. Heb je weinig vet, dan raak je die warmte sneller kwijt. En hoe ouder je wordt, hoe slechter je stofwisseling, wat er ook voor zorgt dat je minder warmte produceert. Er is dus een duidelijke reden waarom de een het kouder heeft dan een ander.

Bron | Huidkliniek Amsterdam Zuid, Gezondheidsnet

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden