Kriebelhoest? Deze 7 dingen kunnen je écht helpen
Kriebelhoest, gék kun je er soms van worden. Vooral 's nachts is het erg, als je door het hoesten wakker gehouden wordt. Want als je eenmaal begint moet hoesten, lukt het vaak bijna niet meer om ermee te stoppen. Wat kun je doen tegen zo’n nare kriebelhoest?
Hopelijk krijg je zo je nachtrust weer terug.
Wat is kriebelhoest?
Een kriebelhoest is een droge hoest zonder slijm, die ontstaat als het afdeklaagje in de keel (het zogeheten luchtwegepitheel) is beschadigd. We noemen het ook wel een droge hoest of een prikkelhoest. Als je eenmaal begint met hoesten, lukt het bij een kriebelhoesst bijna niet meer om ermee op te houden. Omdat - de naam zegt het al - je keel maar bíjft kriebelen. En helaas: hoe meer je hoest, hoe erger je keel geïrriteerd raakt. En daardoor moet je nóg meer hoesten. Meestal kan een kriebelhoest gelukkig geen kwaad en verdwijnt de klacht binnen twee à drie weken vanzelf weer. Maar omdat het wél heel irritant kan zijn, geven we je zeven tips.
Boosdoeners bij kriebelhoest
Als je een kriebelhoest te pakken hebt is het goed om te weten waar deze vandaan komt, want sommige oorzaken kun je wel uit de weg gaan. Er zijn namelijk meerdere boosdoeners in het spel:
- verkoudheid (meestal door een simpel virus waar je vaak binnen een paar weken weer van af bent)
- roken of 'meeroken': sigarettenrook kan een trigger zijn voor een kriebelhoest
- stoffige ruimtes, dat kan je luchtwegepitheel irriteren
- droge ruimtes, bijvoorbeeld door airconditioning
- allergie, zoals hooikoorts of een overgevoeligheid voor huisstofmijt
- ook hebben sommige geneesmiddelen een droge kriebelhoest als bijwerking; bijvoorbeeld sommige middelen tegen een hoge bloeddruk
Tips tegen kriebelhoest
Kriebelhoest is in de meeste gevallen gelukkig niet ernstig en verdwijnt vanzelf weer. Maar zéker als de hoest je uit je slaap haalt kan het fijn zijn om er iets aan te doen. Hoe eerder je er weer vanaf bent, hoe prettiger. Ga bij aanhoudende klachten natuurlijk ook altijd langs bij je huisarts. Deze tips kunnen (ook preventief) werken tegen een kriebelhoest:
1. Drink voldoende (vooral water en thee)
Als je last hebt van een kriebelhoest kan het lekker zijn om je keel wat te verzachten door te drinken. En door je keel nat genoeg te houden, is de kans op een kriebel in je keel ook nog eens een stuk kleiner. Bij een schrale keel kan het ook prettig zijn om iets warms te drinken, zoals thee. Van tijmthee wordt gezegd dat het je slijmvliezen tegen bacteriën beschermt door de looistoffen die erin zitten. Verder zou tijmthee speciale oliën bevatten die de hoestprikkels verminderen. Voeg twee theelepels verse tijm toe aan een mok met gekookt water en laat tien minuten intrekken. Drink het met kleine slokjes. Geen tijm in huis? Ook zoethout-, verse brandnetel en gemberthee zijn goed als je last hebt van een kriebelhoest.
2. Zorg dat de luchtvochtigheid op peil is
Hoest je ’s nachts veel? Dan is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Door te zorgen dat de lucht in je huis niet te droog is, neemt de kans dat je keel geïrriteerd raakt af. En daardoor heb je weer minder snel last van kriebelhoest. Misschien denk je dat te kunnen doen door een bakje water op de verwarming te zetten, maar dat blijkt niet zo effectief te zijn. Zorg in plaats daarvan voor goede ventilatie en zet ook in de winter af en toe even een raam open. Je kunt ook een luchtbevochtiger aanschaffen, zeker als je denkt dat een droge lucht de boosdoener is bij jouw kriebelhoest. Dit apparaat zorgt voor de juiste luchtvochtigheid (tussen de 35 en 55 procent) in je slaapkamer.
3. Stop met roken
Een beetje voor de hand liggend misschien, maar als je als roker last hebt van een kriebelhoest kun je écht beter stoppen. Je irriteert met roken je keel en het is ook nog eens slecht voor je luchtwegen en longen. Tips nodig om te stoppen met roken? Lees dan hier verder. Als iemand in je huishouden rookt, kun je proberen zo min mogelijk 'mee te roken' door in dezelfde kamer te zijn. Ook dit is schadelijk voor je gezondheid.
4. Adem door je neus
Begint het een beetje te kriebelen in je keel, maar wil je een hoestbui écht tegenhouden? Probeer dan zo veel mogelijk door je neus te ademen. De kans dat je keel dan geprikkeld wordt en je dus begint te hoesten is een stuk kleiner. Vooral handig als je in de supermarkt bent en die hoestbui echt even niet uitkomt.
5. Neem een lepeltje honing
Volgens Amerikaans onderzoek is honing even effectief als een hoestmedicijn bij een droge kriebelhoest. Zuig op een flinke theelepel honing of los wat op in een kop thee (laat dit wel eerst even afkoelen als het heeft gekookt, anders gaat de geneeskracht van de honing helaas verloren). Twee vliegen in één klap, want ook die thee heeft een positief effect op je keel. Pas wel op bij kinderen jonger dan een jaar: vanwege de bacteriën in honing mogen zij dit nog niet.
6. Of zuig op een laurierdropje tegen kriebelhoest
Ook laurierdrop staat erom bekend keelirritatie te verzachten, dus een goede reden om een zak van die snoepjes open te trekken. Het zou ook nog eens helpen tegen eventuele ontstekingen én de kans op brandend maagzuur verkleinen. Mooi meegenomen, al die gezondheidsvoordelen van een dropje. Pas natuurlijk wel op als je een hoge bloeddruk hebt, want door het zoethout kan die nog verder stijgen. Dan kun je beter voor een ander hard snoepje gaan.
7. Schraap je keel zo min mogelijk
Hoe moeilijk ook als je constant last hebt van zo’n vervelende kriebel in je keel: probeer je keel toch zo min mogelijk te schrapen als je een kriebelhoest hebt. Je kunt beter een slokje water of thee nemen om van dat vervelende gevoel af te komen. Door je keel te schrapen (of te hoesten, maar dat is lastiger te stoppen) raakt je keel namelijk verder geïrriteerd, wat opnieuw een hoestprikkel veroorzaakt. En die kriebelhoest is júist waar je zo graag van af wilt zijn.
Hoestmiddelen helpen meestal niet
Van hoestmiddelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen, is de werking nooit bewezen. Ze helpen niet tegen hoest (of slijm) en zeker niet om de hoestklachten sneller te laten genezen. Sterker nog: honing zou vaak beter werken bij een milde verkoudheid of kriebelhoest dan andere medicatie. Misschien wil je je geld daar dus liever niet aan verspillen: je kunt ook voor een zakje dropjes en thee gaan.
Naar de huisarts voor kriebelhoest
In principe gaat een kriebelhoest vaak vanzelf over, maar bij sommige klachten kun je beter wél de hulp van een specialist vragen. Wanneer je bloed ophoest, benauwd bent of een piepend geluid maakt bij het ademhalen, bel dan direct de huisarts of huisartsenpost. Ook is het slim om naar de dokter te gaan bij aanhoudende pijn op de borstkas of aanhoudende koorts, een verlaagde weerstand, een kriebelhoest die langer dan drie weken duurt of wanneer je ouder dan zeventig jaar oud bent.
Bron | Thuisarts, National Academic
Beeld | Getty Images