null Beeld

Kraanwater, mineraalwater of bronwater?

Kreeften in een aquarium gaan er een liedje van zingen, bevers doen er alles aan om zo’n fles te pakken te krijgen; als je de reclame mag geloven is water uit een fles wel heel speciaal. Maar zit er eigenlijk echt iets anders in zo’n fles dan in kraanwater?

Water is hartstikke gezond, er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan, zoals sommige frisdrank doet. In Nederland kun je water uit de kraan drinken, er is bronwater te koop en mineraalwater. Wat is het verschil?

Bronwater

Dit water wordt uitsluitend gewonnen uit 10 erkende bronnen die Nederland rijk is. Deze bronnen zijn onderhevig aan strenge controles en moeten periodiek aantonen dat hun samenstelling en zuiverheid ongewijzigd is. Vaak gelden er bovendien uitgebreide beschermingszones rondom de bron. Kraanwater daartegen komt deels uit oppervlaktewater, en deels uit grondwater. Dit zijn niet de beschermde bronnen waaruit natuurlijk bron- en mineraalwater wordt gewonnen.

Mineraalwater

Mineraalwater is onderhevig aan andere regels dan kraanwater. Dit komt doordat het water reeds zuiver is aan de bron en dus niet aan dezelfde regels op het gebied van zuiveringsproces hoeft te voldoen als kraanwater. Het is met andere woorden niet noodzakelijk om tientallen controles te ondergaan, waar dit bij kraanwater - gezien de gemende oorsprong en extra behandeling die nodig is - absoluut noodzakelijk is om de veiligheid te waarborgen.

Binnen de EU zijn leidingwater, bronwater en gebotteld drinkwater zijn geregeld in beschikking 98/83/EC, waarin de kwaliteitsnormen voor drinkwater zijn opgenomen. Kraanwater is daarnaast gereguleerd via de Water Framework Directive, die de kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater beschermt, en bevordert de kwaliteit van zoet oppervlaktewater en grondwater. Hierbij moeten meer parameters worden gecheckt als gevolg van de diverse oorsprong en chemische behandelingen van kraanwater.

Wil je weten of het mineraalwater niet te zout is? Lees dan het etiket, als je daar lees dat er meer dan 0,015g (of 15mg) natrium per 100ml inzit, kun je beter voor een ander merk kiezen of voor water uit de kraan of bronwater kiezen. Maar de meeste mineraalwaters op de Nederlandse markt bevatten vrijwel geen zouten.

Kraanwater

Voor kraanwater worden zelfs nog strakkere normen gehanteerd dan voor bron- en mineraalwater. Sterker nog: het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Je kunt jezelf een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je namelijk het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag. Flessenwater is dus 150 tot 500 keer zo duur.

Ook is kraanwater is 30 tot 1300 maal beter voor het milieu dan flessenwater en alle andere dranken uit de fles. Koop je toch voorverpakt water, spaar dan het milieu door een statiegeldfles te kopen in plaats van een wegwerpfles. Of hergebruik het flesje door het te hervullen met kraanwater.

Bron: Voedingscentrum.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden